Vasutassztrájk: hétfőn bejelentik

Több érdekképviselet fogott össze · A BKV-nál eredménytelen volt az első tárgyalás

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2016. február 6., szombat 07:30

Hét MÁV-nál működő érdekképviselet, köztük a két legnagyobb, a Vasutasok Szakszervezete és a VDSZSZ Szolidaritás fog össze a munkabeszüntetés érdekében; információink szerint a sztrájk időpontját és a pontos menetrendet hétfőn jelentik be. A BKV-nál tegnap gyászosan indult a bértárgyalás, a munkaadó ugyanis nem mondott konkrétumot, a tulajdonos részéről pedig állítólag nulla százalék az „elvárás”.

Szinte biztos, hogy lesz sztrájk a vasútnál, miután továbbra sem hoztak eredményt a bértárgyalások. A munkabeszüntetés pontos menetrendjében már megállapodott hét vasutas-érdekképviselet, a részleteket pedig hétfőn jelentik majd be – tudtuk meg. A héten a Vasutasok Szakszervezetének választmánya csaknem egyhangúlag a munkabeszüntetés mellett döntött, és a VDSZSZ Szolidaritás, továbbá például a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének elnöksége is hasonlóan foglalt állást. Hozzájuk további négy érdekképviselet csatlakozott.

A sztrájk egyetlen esetben maradhat el: ha időközben sikerül megállapodni a béremelésről, erre azonban meglehetősen kicsi az esély. A bértárgyalások november óta húzódnak a MÁV-nál. A munkavállalói oldal ötszázalékos alapbérfejlesztést és elsősorban a létszámhiánnyal küzdő területeken 2,7 százalékos differenciált bérfejlesztést követel. A MÁV vezetése kezdetben 0,5 százalékos differenciált bérfejlesztést és az alapbér további fél százalékának megfelelő nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést javasolt. Azóta állítólag elmozdult erről, de még mindig csak kevesebb mint a felét ajánlja annak az öt százaléknak, amit az érdekképviseletek kérnek.

– Egyértelmű, hogy szolidárisak vagyunk

– mondta lapunknak Nemes Gábor, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Beszámolt arról, hogy a társaságnál tegnap tartották a bértárgyalás első fordulóját, amely eredménytelen volt. A szakszervezet 5 százalékos bérrendezést akar, továbbá ezenfelül bizonyos területeken, ahol jelentős feszültségek vannak, további 2,5 százalékot szeretne elérni. Ezzel szemben a BKV részéről nem hangzott el ajánlat, csak tudomásul vették az érdekképviselet követeléseit, a tulajdonos részéről pedig – Nemes Gábor közlése szerint – nulla százalék az „elvárás” a béremeléssel kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy a vasutassztrájkhoz valamilyen módon csatlakoznak-e, azt válaszolta, hogy természetesen összehangolják akcióikat.

Miskolcon is baj van

Patthelyzet van a miskolci közlekedési társaságnál is, ahol még tavalyról sem tudtak megállapodni a felek, miközben arról megy a vita, hogy sztrájk esetén mekkora legyen a még elégséges szolgáltatás. A közösségi közlekedésért felelős Miskolc Városi Közlekedési Zrt. azt szeretné, ha munkabeszüntetés esetén is közlekedne a járatok 88 százaléka, a szakszervezetek viszont csak a törvényi minimumhoz (66 százalékhoz) közeli teljesítményt ajánlanak.

A közszolgáltató szektorokban ugyan nehéz sztrájkot tartani, de azért vannak kiskapuk; a miskolciak esetében például az, hogy az elégséges szolgáltatás a szerződéses járatokra nem vonatkozik, márpedig az MVK több nagy céggel is külön szerződésben tart fenn olyan járatokat, amelyekkel a dolgozókat munkába szállítják.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.06.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.