Védelempolitikai kérdésekről folytattak megbeszélést

TK

2012. június 19., kedd 17:06

Kétnapos találkozót tartottak a közép-európai országok védelmi miniszterei az ausztriai Frauenkirchenben; a találkozón Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviselte – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A hétfőn és kedden, a Fertő-tó partján megrendezett találkozón Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia védelmi miniszterei vettek részt. A tárcavezetők a régiót érintő fontosabb védelempolitikai kérdésekről folytattak informális jellegű eszmecserét – olvasható a közleményben.

A HM szerint a miniszterek véleményt cseréltek a költségvetési megszorítások védelemre gyakorolt hatásairól és e hatások kompenzálásának lehetőségeiről.

A miniszterek egyeztettek a közép-európai védelmi együttműködés erősítésének és mélyítésének lehetőségeiről, a megkezdett munka orientálásáról is.

A hat ország tárcavezetője emellett érintette a NATO májusi chicagói csúcstalálkozójának főbb eredményeit, valamint eszmecserét folytattak az amerikai stratégiaváltás és a költségvetési megszorítások Európa biztonságára gyakorolt együttes hatásáról.

A találkozón szóba kerültek a Nyugat-Balkán és a Közel-Kelet biztonságával és stabilitásával összefüggő kérdések, valamint a miniszterek szót ejtettek a frauenkircheni találkozón jelen lévő országok nemzetközi békeműveletekben történő részvételéről is – áll a HM közleményében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.