Vége a találgatásoknak, megvan az új felsőoktatási államtitkár

Veczán Zoltán

2014. június 19., csütörtök 13:58, frissítve: csütörtök 17:59

Komoly érdeklődés övezte a sajtó részéről azt a kérdést, hogy ki váltja majd az új kormányban Klinghammer István felsőoktatási államtitkárt. Felmerült többek között Maruzsa Zoltán egyetemi adjunktus, történész neve, mások úgy tudták, inkább műszaki területről érkezik az új államtitkár, és Palkovics László, a BME tanszékvezetője lesz az, de voltak olyan információk is, hogy Klinghammer marad továbbra is az államtitkár. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere most véget vet a találgatásoknak.

– Sok találgatás jelent meg a sajtóban az új felsőoktatási államtitkár személyét illetően, voltak, akik Maruzsa Zoltánra, mások Palkovics Lászlóra tippeltek. Miniszter úr, mi az igazság, ki lesz az új felsőoktatási államtitkár?
– Valóban fölmerült az is, hogy Klinghammer államtitkár úr folytatja, de végül úgy döntöttünk, hogy Palkovics László professzor urat kérem fel erre, és őt terjeszti fel a miniszterelnök úr a köztársasági elnök úrhoz.

– Miért esett rá a választás?
– Mert a kormány által a felsőoktatási államtitkártól várt hozzáállás része egy olyan gazdasági, népgazdasági aspektus is, amellyel az egész ország érdekét szolgálja. A felsőoktatásból olyan diplomások kerüljenek ki, akik valóban munkát – kvalifikált munkát – találnak, a tudásuk színvonalas, ők maguk ezáltal versenyképesek, emellett pedig azon ágazatokat erősítik, amelyek szükségesek egy sikeres Magyarországhoz.

– Ez igen komoly kihívásnak tűnik, hogyan tud Palkovics László ebben kiemelkedőt alkotni?
– Palkovics úr egyrészt egy nagyon sikeres iparpolitikai karriernek a csúcsán van, egy nemzetközi nagyvállalatnak a jelentős vezetője, úgynevezett global vice president, ugyanakkor rektorhelyettes volt a Kecskeméti Főiskolán, tehát belülről ismeri a felsőoktatást is. Tekintélye van, miközben olyan szélesebb rálátást és álláspontot képvisel, amely a felsőoktatás világában még kevésbé van jelen. Emellett ő volt a kétezres évek elején az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke, ebben a bizottságban kapcsolódott össze a gazdaságpolitika és a tudománypolitika, a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás; emellett ő Magyarország egyik legfiatalabb akadémikusa, a Magyar Tudományos Akadémiának is tagja.

– Ha jól tudom, a felsőoktatás átalakításában egyik fontos pont a duális rendszer elterjesztése, ennek állhat az élére az új államtitkár?
– Magának a duális képzésnek sokkal tágabb és mélyebb értelmezéséről van szó, mint amit szoktak használni. Nem csupán abból a helyzetből kell kiindulni, hogy valaki egy műhelyben inaskodik, és szedi fel magára a mesterséget, hanem a gyakorlati tudásról, a vállalatok felsőoktatással való összekapcsolásáról. Ebben Palkovics úr úttörő munkát végzett: Kecskeméten például ő építette fel ezt a rendszert, s a nevéhez kötődik a magyarországi járműipari egyetemek együttműködésének elindítása is.

– Érkeztek olyan kritikák, hogy mint műszaki ember, inkább ezt a szegmenst fogja erősíteni, viszont felmerül a kérdés, hogy milyen hatással lesz ez a rendszer a bölcsészet- vagy társadalomtudományokra.
– Minden gazdaságpolitikával és versenyképességgel foglalkozó ember tudja azt, hogy a munkaerő minősége nemcsak a szaktudást jelenti, hanem általános intelligenciát, kommunikációs képességet, problémafelismerő és -megoldó képességet is. A komoly humán képzettségű emberekre legalább olyan nagy szüksége van az országnak, mint jó mérnökökre. Sőt, egy jó mérnök is akkor jó szakember, ha rendelkezik humánummal, általános műveltséggel és intelligenciával. A mai napig léteznek olyan szakok és képzési formák az egyetemeinken, amelyek sem az ott tanulóknak, sem pedig az egyetemek hírének nem tesznek jót, hiszen nem lesz piacuk ezeknek a diplomáknak. Az adófizetőkről már nem is beszélve, akik az egészet kifizetik. Az előző években sikeresen elindultunk mind a hallgatói önkormányzatokkal, mind a rektori konferenciával együttműködve az ilyenfajta profiltisztítás irányába, amely kapcsán a humán területeken azért van még komoly tennivaló. De ha már a humán területeknél tartunk, itt is folyik egyfajta kreatív duális képzés, és egyéb eszközökkel is segítjük a minőségi felsőoktatás megerősítését, például a tanári szakokon a Klebelsberg-ösztöndíjprogrammal 25 és 75 ezer forintos havi ösztöndíjhoz juthatnak a hallgatók. Ezáltal is népszerűvé kívánjuk tenni a tanárszakokat, és elérni azt, hogy a legjobbak tanítsák majd a következő nemzedékeket.

– Palkovics úrra mint gazdasági szakemberre számítanak az ősszel induló kancellária-rendszer bevezetésében is?
– Természetesen; ugyan magának a rendszernek az alapjait készen kapja – hiszen korábban a Felsőoktatási Kerekasztallal végigtárgyaltuk, már csak a részletek kidolgozása van hátra –, az államtitkár úr vállalta, hogy a gyakorlatba ülteti ezt a rendszert, és az első év után azok tapasztalatait leszűrve nyilván továbbcsiszolja majd az igényeknek megfelelően, hogy valóban hosszú távon is sikeres legyen a kancellária-rendszer.

Palkovics László
Palkovics László felsőoktatási államtitkár-jelölt jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárművek és Járműgyártás Tanszék vezetője. A Széchenyi-díjas gépészmérnök 2009-től 2012-ig a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettese volt, 2013 óta a Műegyetem tanszékvezetője. Felsőoktatási tapasztalatai mellett nagyvállalati tapasztalata is van: 1995-ben nevezték ki a német Knorr-Bremse fékrendszereket gyártó cég magyarországi leányvállalatának fejlesztési igazgatójává, 2003-ban európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgató lett, de a Mercedesszel is jó kapcsolatot ápol.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.