”Vége a válságnak”, olcsóbb lesz a telefonálás

Kovács András

2012. június 10., vasárnap 06:30, frissítve: kedd 11:14

A jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti végszavazás elhalasztása segíti a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalásokat akadályozó nézeteltérések feloldását – mondta el Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter. A parlament módosította a telefonadóról szóló törvényt, míg újabb korrupcióval gyanúsított rendőrök kerültek rács mögé.

A vesztes és a győztes népek számára is megalázó helyzetet teremtő békediktátumnak nevezte a trianoni döntést a köztársasági elnök. Áder János a nemzeti összetartozás napjára kiadott elnöki nyilatkozatában úgy fogalmazott: a fájdalom mindörökre az emlékezet része marad, és az összetartozás érzésének az egymásért viselt felelősség felismeréséből kell táplálkoznia.

Nem sokkal korábban a parlamenti megemlékezésen Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt, hogy egy nemzet nagyságát nem országának területe, hanem szellemisége határozza meg. Az MSZP nem vett részt az eseményen. A nemzeti összetartozás napján a trianoni békeszerződés aláírásának napjára – 1920. június 4-ére – emlékeztek a magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken.

Nem lehet összevonni az MNB-t és a PSZÁF-et

Hétfőn megszavazta az alaptörvény első – Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által kezdeményezett – módosítását az Országgyűlés. A döntés értelmében a január 1-je óta hatályos alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések is alaptörvény-erejűek. A parlament egy másik döntéssel megszüntette a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának lehetőségét, emellett ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását. A jogszabályt korábban az államfő küldte vissza megfontolásra a parlamentnek.

A képviselők módosították a távközlési adóról május közepén elfogadott jogszabályt, így idén július és 2013 januárja között csökken a havonta fizetendő adó maximális összege. Elfogadta az Országgyűlés a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, döntött arról, hogy a jövőben kétharmados többséggel lehet csak megváltoztatni a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályokat, és a képviselők a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépésről szóló határozatot is elfogadtak.

Készek vagyunk a tárgyalásra

Kedden újabb két, a múlt héten megszavazott törvényt küldött vissza megfontolásra a parlamentnek Áder. A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatósága azt közölte: a kisajátításról szóló törvény módosítását az Országgyűlés a házszabályba és a jogalkotási törvénybe ütköző módon fogadta el, a sportcélú ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló jogszabályban olyan koherenciazavart talált a köztársasági elnök, amelyet csak újbóli tárgyalással lehet orvosolni.

Varga Mihály szerint a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti végszavazás elhalasztása segíti a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalásokat akadályozó nézeteltérések feloldását. A nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva szerdán úgy fogalmazott: a szavazás elhalasztása szükség esetén lehetőséget ad további tárgyalásokra a Valutaalappal. Varga megerősítette: a magyar delegáció kész azonnal tárgyalóasztalhoz ülni, amint az IMF és az Európai Bizottság eldönti, hogy mikor és milyen feltételekkel akarják kezdeni a megbeszéléseket.

Újabb letartóztatások

A köztársasági elnök szerint az önbecsülésükben támadta meg a magyarokat a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus, amely ellen nem elég tiltakozni. Áder az ország polgáraihoz írt szerdai nyílt levelében úgy fogalmaz: az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, a nemzet bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével közösen kell szembenézni. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit kedden a nyílt utcán zaklatták és megalázták a vallása miatt.

Újabb két, korrupcióval gyanúsított rendőri vezető került előzetes letartóztatásba csütörtökön. A Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetőjét és a BRFK kiemelt ügyek osztályának egykori nyomozóját kedden vették őrizetbe. Az ügyben múlt csütörtökön őrizetbe vett két vezető beosztású rendőrt és két civilt vasárnap helyezte előzetes letartóztatásba a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az egyik civil gyanúsított az éjszakai élet ismert alakja, aki illegális rendőri védelmet kért az érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek számára. A rendőrök havonta több százezer, illetve milliós összegeket kaptak, az ügyben tartott házkutatásoknál pedig összesen 4-500 millió forint készpénzt foglaltak le.

Matolcsy: Ez átmeneti időszak

A vidékfejlesztési miniszter szerint a tervezettnél hosszabb társadalmi egyeztetés várható a termőterületek védelmét szolgáló földtörvényről. Fazekas Sándor a koncepciót a kormányszóvivővel csütörtökön közösen ismertetve elmondta: alapos konzultációra van szükség, így kikérik az ellenzéki pártok véleményét és folytatják a gazdafórumok sorozatát. A miniszter arról beszélt, hogy egyfajta földkódex megalkotását tervezik. Mint mondta: a tárca vállalta a magyar termőföldek védelmét, és azt szeretnék, hogy lehetőleg a helyben élő gazdák kapják meg az állami földeket és szűnjön meg a belső és külső spekuláció.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az idei év még kockázatos, de jövőre beindul a növekedés, a válságnak pedig vége. Matolcsy a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban azt mondta: Magyarország több, nem hagyományos gazdaságpolitikai eszközt alkalmazott, a többi között a bankadót, amit Budapest vezetett be először az unióban.

A politikus elismerte, hogy az idei első negyedéves gazdasági teljesítmény a közösség legrosszabbjai közé tartozott, de – mint fogalmazott – ez csak átmeneti időszak, és jövőre már beindul a jelentősebb növekedés. Matolcsy szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika egy éven belül sikertörténet lesz, csökken az államadósság, fenntartható a hiány és több az új munkahely.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.