Vége az ülésnek, hogy döntött a kormány?

BL

2011. december 14., szerda 15:35

Több mint négyórás tárgyalás után szerda délután véget ért a Sopronban tartott kormányülés, amelyen a költségvetés átszabásáról tárgyaltak a kabinet tagjai.

Mint arról a Hír TV tudósítója beszámolt, a kormány ülése ugyan befejeződött, de Szijjártó Péter csak annyit árult el, hogy a részletekről majd Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számol be csütörtök délelőtt. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utódlásáról nem döntöttek.

A kormány a 90 éve tartott népszavazás okán döntött Sopron mellett. A város és a környék lakossága az 1921. december 14-e és 16-a között tartott referendumon Magyarországot választotta Ausztriával szemben. Ezzel nyerte el Sopron a leghűségesebb város címet.

Az előzetes tájékoztatás szerint az ülés fő témája a jövő évi költségvetés újraszámolása volt. Szakértők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés és a gyenge forint 100-200 milliárdos intézkedést igényel. A Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi tartalékok egy részének felhasználása mellett várhatóan bevételnövelő és kiadáscsökkentő lépéseket is javasol majd. Sajtóhírek szerint tovább emelkedhet a jövedéki adó, és zárolásokat is elrendelhet a kormány a költségvetési intézményeknél. A miniszterelnök szóvivője a részletekről nem árult el semmit, amikor kedd este nyilatkozott a Hír TV-ben.

Fotó: MTI

„Sopronban tart kihelyezett ülést a kormány, és a nemzetgazdasági miniszternek ott kell előterjesztést tenni. Számára három kritériumot világosan kijelölt a miniszterelnök: egyrészt tiszteletben kell tartani a parlament döntését a sarokszámokról, a gazdasági növekedés tekintetében a jelentősen csökkentett német előrejelzést kell alapul venni, illetve az euróválság elhúzódása miatti forintárfolyam kapcsán kell korrekciókat megtenni. Most ezek alapján kell a miniszternek előterjesztést tenni" – fogalmazott Szijjártó Péter.

Forrás: Hír TV, MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.