Végső döntésre várnak a Római-part civiljei

2017. szeptember 24., vasárnap 21:50, frissítve: hétfő 11:39

„Ez Tarlós” – fogadta egy mobil gátat formázó transzparens a demonstrálókat, akik vasárnap délután a fővárosi Madách téren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a Római-partra tervezett védmű megépítése ellen. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis szerdán dönthet az árvízvédelmi beruházás megkezdéséről; a műtárgy a jelenlegi tervek szerint változatlanul a fás Duna-part mentén épülhet meg. A Greenpeace és a Római-part megóvásáért összegyűlt néhány száz civil továbbra is azt sérelmezi, hogy az évek óta húzódó tiltakozás ellenére Tarlós István főpolgármester nem foglalkozik érveikkel, hogy a Nánási út mentén alakítsák ki a gátat.

A témában csütörtök délután 14 órakor közmeghallgatást tervez a főváros. Gadó György Pál aktivista szerint a munkaidő közepére szervezett fórum mindössze színjáték, ugyanis arra számítanak, hogy a kormánypárti többség szerdán megszavazza a Tarlós által támogatott tervet. Mindezt úgy, hogy egyre több bizonyítékot tudnak felmutatni arra, nem jó megoldás a városvezetés által szorgalmazott nyomvonal – tette hozzá. Tosics Iván városfejlesztési szakember beszédében emlékeztetett rá, hogy összetett, tájépítészek, környezetvédők és szociológusok által készített alternatív megoldást is készítettek, de azt is semmibe vette a főváros. Tapasztalata szerint a főpolgármester tanulmányok sorozatát rendelte meg az évek során, amelyek mind a vízparti védmű építését igyekeznek alátámasztani, miközben más megoldásokat nem vettek figyelembe. „Nem a gát ellen harcolunk” – mondta Tosics Iván, hozzátéve, hogy csupán értelmes és demokratikus vitát akarnak a mobil gát helyéről. Ugyanakkor szeretné, ha minden, erőből meghozott döntést visszavonnának.

„Nem a Földet kell megvédeni, hanem az embereket a rossz környezetpusztító döntésektől, Tarlóst Istvánt saját magától” – mondta beszédében Kaprinyák Szilvia, a civil mozgalom egyik vezetője. Tapasztalata szerint a közgyűlésben a képviselők gép módjára szavaznak, ezért arra biztatta a tiltakozókat, hogy minél többen legyenek jelen a közgyűlés napján a városházánál. Lapunk kérdésére egy aktivista elmondta, már 18 ezer aláírást gyűjtöttek petíciójukhoz, hogy a városvezetés vegye figyelembe javaslataikat.

„Fát lehet vágni a hátunkon, de csak egy ideig” – mondta Lányi András, a tiltakozó mozgalom vezetője. A fővárosi önkormányzattal folytatott vitát jellemezve elmondta, hogy szakmai anyagukat Tarlós István átvette ugyan, de ígérete ellenére nem bocsátotta a közgyűlés elé, mert szerinte már eleget vitatkoztak. „A vita el sem kezdődött” – mondta Lányi András. Úgy látja, a főpolgármester azt szeretné elkerülni, hogy párhuzamot vonhassanak az emberek a nagymarosi erőmű elleni tiltakozásokkal, amelyek hozzájárultak a rendszerváltáskor a hatalom bukásához. Mindenkit arra biztatott, hogy ne szavazzanak olyan politikusokra, akik saját érdekeikért feláldozzák a környezeti értékeket.

A tüntetők vasárnapra az újpesti vasúti hídnál terveznek vonulást. Kaprinyák Szilvia szerint ez a képviselők szerdai döntésétől függően „harcos menet vagy örömünnep lesz”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.25.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.