VEKE: Kákosy Csaba tegyen rendet az államvasútnál!

Sztrájkokat idéző, drasztikus korlátozások

MNO

2008. január 2., szerda 15:28

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) arra kéri Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert, hogy tegyen rendet az államvasútnál. A szervezet erre azután szólította fel Kákosyt, hogy az újév első munkanapján a „rendkívüli időjárásra való tekintettel” a MÁV a budapesti elővárosi forgalomban a decemberi sztrájkokat idéző, drasztikus korlátozásokat vezetett be.

•A Fidesz azonnali vizsgálatot követel

A VEKE szerint annak ellenére, hogy Budapesten és környékén a havazásnak kedd este óta nyoma sincsen az újév első munkanapján a „rendkívüli időjárásra való tekintettel” a MÁV a budapesti elővárosi forgalomban a decemberi sztrájkokat idéző, drasztikus korlátozásokat vezetett be. „Előzetes becsléseink alapján az elővárosi vonatok fele-háromnegyede nem közlekedik a mai napon, óriási felfordulást okozva ezzel a még közlekedő vonatokon” – áll a közleményben.

A szolgáltatás megrendelőjétől, a Gazdasági Minisztériumtól a szervezet azt kérdezi, miért hagyta, hogy minden elővárosi vonalon, a várakozási idő egy órára növekedett. A VEKE úgy tartja, az utasok tájékoztatása nemcsak hogy elégtelen, de még a közlekedésnél is zűrzavarosabb volt. „A MÁV sajtószóvivője egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat adott ki a vonatok közlekedéséről, melyek az állomásokon adott tájékoztatáshoz hasonlóan általában valótlan vagy pontatlan információkat tartalmaztak” – olvasható a közleményben.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a MÁV a menetrendben meghirdetett és az adófizetők pénzéből finanszírozott közszolgáltatást kénye-kedve szerint, egy nappal korábban abbamaradt havazásra hivatkozva nem teljesíti, és erről az utasokat sem tájékoztatja. VEKE arra kéri Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert, hogy tegyen rendet az államvasútnál és nevezze meg a felelősöket. Amíg Magyarország legforgalmasabb, a budapesti elővárosi forgalom igen jelentős részét lebonyolító vasútvonalain következmények nélkül lehet ilyen korlátozásokat bevezetni, addig vasútreformról és utasbarát vasúttársaságról beszélni nevetséges, de még inkább szomorú – zárul a közlemény.

MNO

A szerkesztő ajánlja