Verhetetlen az ELTE, feljövőben a Pázmány

MN

2017. november 15., szerda 08:15, frissítve: szerda 09:16

Ezen a héten jelenik meg a HVG Diploma 2018 kiadványa, melyben a hetilap közli a legjobb felsőoktatási intézmények rangsorát. Az Eduline közlése szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsorban vezet. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi az összesített listán; a rangsor készítői az öt legjobb eredményű felsőoktatási intézmény közé sorolták a Semmelweis Egyetemet és a Debreceni Egyetemet is.

A hatodik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg, a nyolcadik a Pannon Egyetem. A veszprémi központú intézményt a hallgatói alrangsorban második helyen álló Budapesti Corvinus Egyetem követi. A tizedik helyen holtversenyben a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem végzett.

Az egyetemi-főiskolai karok összetett rangsorát is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti, az első és második helyet az ELTE Bölcsészettudományi Kara és Természettudományi Kara szerezte meg, dobogós továbbá a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara is.

Tavalyhoz képest a Semmelweis a negyedik helyre esett vissza a másodikról, a szegedi egyetem ennek a fordítottját járta be. A Pázmány bölcsészkara tavaly csak a hetedik volt a kari rangsorban, most pedig már harmadik.

A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az első helyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvett jelentkezők arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.