Verhetetlen az ELTE, feljövőben a Pázmány

MN

2017. november 15., szerda 08:15, frissítve: szerda 09:16

Ezen a héten jelenik meg a HVG Diploma 2018 kiadványa, melyben a hetilap közli a legjobb felsőoktatási intézmények rangsorát. Az Eduline közlése szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem mind az oktatói, mind a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsorban vezet. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi az összesített listán; a rangsor készítői az öt legjobb eredményű felsőoktatási intézmény közé sorolták a Semmelweis Egyetemet és a Debreceni Egyetemet is.

A hatodik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg, a nyolcadik a Pannon Egyetem. A veszprémi központú intézményt a hallgatói alrangsorban második helyen álló Budapesti Corvinus Egyetem követi. A tizedik helyen holtversenyben a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem végzett.

Az egyetemi-főiskolai karok összetett rangsorát is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti, az első és második helyet az ELTE Bölcsészettudományi Kara és Természettudományi Kara szerezte meg, dobogós továbbá a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara is.

Tavalyhoz képest a Semmelweis a negyedik helyre esett vissza a másodikról, a szegedi egyetem ennek a fordítottját járta be. A Pázmány bölcsészkara tavaly csak a hetedik volt a kari rangsorban, most pedig már harmadik.

A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az első helyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvett jelentkezők arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.