Vesztegetési ügy: kollégáira vallott a főtiszt

tt

2012. augusztus 4., szombat 05:30, frissítve: szombat 15:21

Felettesei és más vezetők büntetőeljárásba való bevonását kezdeményezte a rendőrségi korrupciós botrány gyanúsítottja, K. Tamás. A volt főtiszt védője kihallgattatná azokat, akiknek a hatásköre volt a V. László érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek ellenőrzése.

Négy, egymástól távol eső büntetés-végrehajtási intézetbe szállították V. Lászlót és négy, korábban a BRFK, illetve a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) állományában szolgált rendőr főtisztet.

Mintegy 150 adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott július végén a budapesti Hajógyári-sziget éjszakai szórakozóhelyein; a razzia várhatóan súlyos bírság kiszabását és bezárást is eredményezhet – közölte kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A vesztegetési botrányban előzetes letartóztatásba helyezett K. Tamás, a BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetője keddi kihallgatásán nem neveket sorolt fel, senkit sem vádolt bűncselekmény elkövetésével, hanem arról tájékoztatta a nyomozó hatóságot, hogy konkrétan milyen beosztású vezetőknek van és volt hatásköre szórakozóhelyek ellenőrzésére. Ezt mondta el a Magyar Nemzetnek Arató György, a volt rendőrtiszt védője, aki arra a Blikk által közölt értesülésre reagált, amely szerint ügyfelének a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) tett harmadik vallomása alapján további harminc vezető beosztású fővárosi egyenruhás bukhat bele a vesztegetési ügybe.

Mint mondta, védence a nyolc oldalt kitevő nyilatkozatához egy állománytáblát is csatolt, és abban reménykednek, hogy ezek után az ügyészség feltárja, miért kímélhették az adott kerületi kapitányságok V. László szórakozóhelyeit. A védő lényeges részletként említette, hogy K. Tamás elfogása előtt két hónappal olyan, a budapesti főkapitány által kiadott utasítás jelent meg, amely a kerületi rendőrség vezetőinek azt szabta feladatul: határozzák meg, mely, az illetékességi területükhöz tartozó mulatókat kell átfogó ellenőrzés alá vonni. Arra a sajtóban közölt értesülésre, hogy védence név szerint közölte volna, kik azok, akik dönthettek az ellenőrzésekről, az ügyvéd kifejtette: nem védence, hanem ő fordult korábban olyan bizonyítási indítvánnyal a hatósághoz, amelyben megnevezte, és tanúként történő meghallgatását kérte azoknak, akik a gyanúsításban szereplő időszakban betöltötték a kérdéses beosztásokat.

A közelmúltban a katasztrófavédelem emberei tartottak ellenőrzést Budapesten, amely több szórakozóhely bezárásához vezetett. A razziák következtében a Hajógyári-szigeten is több diszkónak lehúzták a rolóját. A szórakozóhelyek az éjszaka császáraként ismert, V. Lászlóhoz köthetők, akit a rendőri korrupciós ügyben vettek őrizetbe. Az egyik bulvárlap szerint egy korábbi „kamu” bombariadó alkalmával poloskázták be a területet.

A Hír Televízió július 17-én arról számolt be, hogy azonos ügyiratszám alatt folytatnak eljárást a hatóságok Portik Tamás és társai, valamint a Fenyő-gyilkosság miatt gyanúsított Jozef Rohác ellen

Portikék július 15-én kerültek előzetes letartóztatásba. Sajtóhírek szerint V. László segítségével úszhatta meg eddig a felelősségre vonást Portik Tamás.


A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják
.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.