Vezényszó: már szórják a mindennapos éneklés morzsáit

MN

2017. október 4., szerda 06:42, frissítve: szerda 09:47

Hárommilliárd forintot szán a kormány a magyar iskolák hangszerállományának megújítására – írja szerdai számában a kormányközeli Magyar Idők.

A lap felidézi, hogy a kormányzat támogatásáról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere számolt be a mindennapos éneklésről rendezett szeptemberi konferencián Budapesten. A tárcavezető akkor elmondta, hogy csaknem hatvan új iskolai kórus alakulhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) pályázati támogatásával. Az erre a célra 100 millió forintos kerettel kiírt pályázat a meglévő kórusok közül több mint 220-at támogat. A pályázat célja az iskolai énektanulás kultúrájának erősítése.

A lap kiemeli, hogy a kormány döntése értelmében a Kodály-program részeként az idén mind az 59 tankerületi központban egyenként két-két akusztikus pianínót szereznek be összesen 118 millió forint értékben.

A zenei nevelés hozzájárul a személyiség harmonikus fejlődéséhez, az esztétikai-művészeti tudatossághoz, és jobb terhelhetőséget, kitartó munkát eredményez – indokolta a lapnak a tárca a zenei nevelés fontosságát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.