Závecz: Vezet a Fidesz, egyre több választó akar szavazni

MN

2018. március 20., kedd 19:51, frissítve: kedd 19:58

Az előző havi 46-ról 56 százalékra nőtt azoknak a választópolgároknak az aránya, akik részvételüket ígérik az április 8-i országgyűlési választásokra – derül ki a Závecz Research felméréséből. A Fidesz még mindig vezeti a népszerűségi listát, a kormánypárt a teljes népesség 32 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A kampány eddigi szakaszában új szimpatizánsokat csak a Jobbiknak sikerült szereznie, az utóbbi hetekben 11-ről 14 százalékra emelkedett a tábora. Az MSZP–Párbeszéd listáját csupán 9 százalék támogatja, a Demokratikus Koalíció és az LMP pedig továbbra is hasonló nagyságrendben vonzza a választókat – az előbbi most 4 százalékon áll, az utóbbi 5 százalékon. A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a teljes népesség 2 százalékára számíthat, az Együtt 1 százalékos. A pártoktól távolságot tartók csoportja kisebb lett, 33-ról 30 százalékra.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 47 százalékon áll, a Jobbikot 19 százalék támogatja. Az MSZP–Párbeszéd listája 13 százalékot ér el, a DK-t 8, az LMP-t 6 százalék támogatja.

A Závecznél úgy látják, a pártok belső tartaléka jelentős, eredményük leginkább azon múlik, mennyire képesek meglévő, de nem aktív szavazóikat elvinni az urnákhoz. Ha ez a Fidesznek valamivel jobban vagy ugyanolyan mértékben sikerül, mint az ellenzéknek, akkor nagy a valószínűsége a kétharmadnak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.