„Vidéken az átszavazás szinte egyáltalán nem működött”

2018. április 9., hétfő 19:11, frissítve: kedd 09:43

Az ellenzéki pártok vereséget követő – szinte törvényszerű – hibáztatása mellett megjelentek olyan hangok is, amelyek az átszavazásra, illetve a visszalépésekre buzdító mozgalmakat kezdték hibáztatni. Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetője vasárnap este arról beszélt, hibás elképzelés volt, hogy a szavazókra megpróbálták rátukmálni a vállalhatatlan vagy leszerepelt pártok jelöltjeit.

– A taktikus szavazás kényszer volt, és bár működött is egyes helyeken, de a pártok országos együttműködésének hiányában elbukott – mondta erre lapunknak Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője. Az ellenzéki aktivista szerint mindenkinek önkritikát kell gyakorolnia, ezt teszi ő is. – Újra kell gondolni, hogy milyen igazságképünk van, és az miért nem adható át másoknak – mondta Gulyás. Az utóbbi években megjelenő ellenállás – például a CEU melletti tüntetések – apró sikereket hozott, de

önmagában a rendszert nem rengette meg, így az aktivizmus formáit is újra kell gondolni.

– A visszalépésekkel kapcsolatban a választók egyértelmű elvárásokat támasztottak a pártok felé – mondta Pápay György, a Viszlát, kétharmad! nevű mozgalom ötletgazdája.

Pápay szerint azonban a pártok nem tudtak megfelelni az elvárásnak. Mivel a fideszes részvétel magas volt, így alapjában kevés körzetben tudott volna eredményes lenni az átszavazás. Pápay úgy látja, megmutatkoztak az ellenzéki együttműködés határai, ezért szerinte

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

akkor lesz változás, ha egy párt fel tudja szívni az új szellemiségű ellenzéki szavazókat.

– Sikertelen vállalkozás volt, de nem a koncepció volt hibás – mondta Lányi András, az 1 jelölt a változásért! projekt ötletgazdája. Hozzátette: tavaly igyekeztek együttműködésre bírni a pártokat, de márciusban, a választáshoz közeledve a megállapodások hiányában már készült a kudarcra. Az esélyes jelölteket sem mutatták be jól, ezért vidéken az átszavazás szinte egyáltalán nem működött. Szerinte a „kiábrándult fideszesek” nem találtak maguknak alternatívát. 

A civil mozgalmak az önkormányzati választáson eredményesebbek tudnak lenni, elismert helyi jelöltekkel tudnak felállni

– vélte Lányi András.

– A visszalépésekre nem voltak vevők, még a saját érdekükben sem cselekedtek, az ellenzéki pártok megbuktak – így összegzett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely összefogással megválasztott polgármestere. A baloldali pártok mellett a Jobbikot sem kímélve kijelentette, hogy „erőtlen, tehetségtelen” volt, ahogy a vásárhelyi győzelem utáni helyzetet kezelte.

Márki-Zay szerint egy új ellenzéki pártra van szükség,

amely egy táborban tudja tartani azokat a most jobb- és baloldaliként kezelt szavazókat, akik egyformán várják a rendszerváltást és a demokrácia helyreállítását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.04.10.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.