Vidékre vágynak a leterhelt fővárosi nyomozók

2017. augusztus 14., hétfő 12:37, frissítve: hétfő 12:42

Ugyanakkora bérért akár hatszor annyi folyamatban lévő ügye lehet egy budapesti kerületi kapitányságon dolgozó nyomozónak, mint más településen szolgáló kollégáinak, ami miatt sok fővárosi rendőr szeretne inkább az agglomerációban dolgozni – tudta meg lapunk több, egymástól független rendőrségi forrásból, akik a munkahelyi következményektől tartva kértek névtelenséget. Az egyik fővárosi nyomozó arról beszélt, 60-65 aktája van egyszerre, míg egy másik kerületi kapitányságról körülbelül 70-re tették az egy főre eső ügymennyiséget. Ezzel szemben – mint mondták – már a Budapest környéki településeken is jelentősen kevesebb bűnténnyel kell egyidejűleg foglalkozni, információik szerint ott átlagosan nagyjából 10-15 esetet visznek párhuzamosan a nyomozók.

Egy harmadik rendőri forrásunk hasonlókról számolt be, ő ugyanakkor kiemelte, jelentősen jobb a helyzet, mint 5-6 évvel ezelőtt, amikor sok fővárosi kapitányságon nyolcvan és száz között volt az ügyteher fejenként.

– Akkoriban megesett – folytatta –, hogy az egyik kerület összeomlott. Egyszerűen nem tudták ellátni a rengeteg üggyel járó kötelező teendőket, így az aktáikat szétosztották más kerületek között. A legleterheltebbek a belső, valamint a XI. kerület kapitányságai – ismertette forrásunk, de ide sorolta a IX. és a XIII. kerületet is.

Informátorunkat arról is kérdeztük, hogyan lehetséges egyszerre hetven üggyel foglalkozni, azokat felderíteni, megoldani, miközben a nyomozásra a törvény a fő szabály alapján két hónapot biztosít. A válasz: leginkább sehogy. Elmondta, ilyenkor a nyomozó a legtöbb nála lévő ügyet csak görgeti maga előtt, és hosszú időn keresztül csak addig nyúl egy-egy aktához, amíg az adott nyomozás határidejének meghosszabbításáról gondoskodik, hogy ne fusson ki az időből. Végül hónapokkal később jut az esetre ideje, de akkor sem sok, hiszen az új ügyek már ott sorakoznak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ráadásul egy ügy elintézése nem csak a nyomozón múlik, hanem például a gyanúsítottakon, tanúkon, akik a fővárosban előszeretettel maradnak távol a kihallgatásokról – mondja a szakember, hozzátéve, egy kistelepülésen ilyenkor a rendőr többnyire személyesen megkeresi az illetőt, míg Budapesten jellemzően újabb és újabb idézésekkel próbálkoznak, és utána is nehézséget jelent a felkutatás. Egyrészt azért, mert erre is kevés az ember, másrészt a szomszédok általában kevésbé segítőkészek, mint vidéken, és sokszor nem tudnak semmit a mellettük lakóról.

– Az utóbbi években csökkenő ügyszám és növekvő fizetés miatt a rendőrök ma kevésbé panaszkodnak – mondja az egyik megkérdezett nyomozó, aki úgy véli ugyanakkor, szó sincs elégedettségről. Szerinte annak, aki erre a pályára adja a fejét, tudomásul kell vennie, normális magánéletre nincs esély a szolgálat mellett. Egy kezdő, diplomás, tiszti rendfokozatban lévő nyomozó havi nettó fizetése egyébként – nyelvpótlékkal együtt – körülbelül 230 ezer forint. Ehhez jön még némi kafetéria.

A kapitányságokon amúgy nagy a fluktuáció, néhány év után sokan továbbállnak. Értesüléseink birtokában két héttel ezelőtt kerestük az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot az egy nyomozóra eső ügyteherrel kapcsolatos kérdéseinkkel, mostanáig azonban nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.14.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.