Videó került ki arról, hogyan szapulják Cserdi polgármesterét

MN

2017. október 24., kedd 15:15, frissítve: kedd 16:36

Elérhető a csaknem kétórás felvétel, amelyen Bogdán László, Cserdi polgármestere Horváth Aladárral és a vendégekkel vitázik egy fővárosi roma fórumon. Bogdán Hír TV-s interjúja nyomán a napokban arról szóltak a hírek, hogy a faluvezetőt a rendezvény után tettleg bántalmazták, leköpdösték és megrugdosták – bár ezt a moderátorként fellépő Horváth később határozottan cáfolta.

A videón sincs nyoma tettleges erőszaknak, az viszont egyértelmű, hogy a résztvevők ellenségként tekintenek Bogdánra: a több mint kétórás program során folyamatosan kritizálják, szidalmazzák a polgármestert – a fejéhez vágják, hogy használni merte a cigánybűnözés kifejezést, azzal vádolják, hogy hátteret nyújt a rasszista véleményeknek.

„Minden nyilatkozatodban szakmai-etikai hibák vannak, rengeteget ártasz a cigányságnak, olyan, mintha kést döfnél belé” – sorolják Bogdán kritikusai, a polgármester pedig alig pár percet kap, hogy válaszoljon a felhozott vádakra.

Az állítólagos tettlegességről Bogdán a Hír TV-nek nyilatkozott először, majd napokon keresztül nem válaszolt a sajtómegkeresésekre. Hétfőn viszont a RomNetnek beszélt arról, hogy bár valóban érte inzultus, senkit nem vádol emiatt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A polgármester arra is emlékeztet, hogy ő maga soha nem jelentette ki, hogy pontosan hol és mikor bántalmazták; azt is sajnálatosnak tartja, hogy a sajtó összemosta a fővárosi esetet a Cserdiben történt gázolási kísérlettel – hiszen utóbbi később esett meg, azután, hogy felajánlotta, a településen megszállhatnak az Őcsényről elűzött menekült családok.

„Nem tudom tényekkel bizonyítani az igazamat, de úgy érzem, nem is vagyok abban a helyzetben, hogy bizonyítanom kellene bármit is” – fogalmazott Bogdán László.

Horváth Aladár a RomNetnek nyilatkozva emlékeztetett: a közösségi médiában először október 9-én szereztek információt a Bogdán Lászlót érő állítólagos incidensről.

A Roma Parlament dokumentumfilmje alá írta a neves történész, médiaszemélyiség, Konok Péter, hogy „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták”.

Horváth Aladár az ügy kapcsán később Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, Cserdi polgármestere „lelkében még mindig román rabszolga”. Magyarázata szerint az áldozathibáztatás, az önostorozás ugyanis tipikusan a rabszolgalélektanból levezethető megnyilvánulás – írja a RomNet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.