Videó került ki arról, hogyan szapulják Cserdi polgármesterét

MN

2017. október 24., kedd 15:15, frissítve: kedd 16:36

Elérhető a csaknem kétórás felvétel, amelyen Bogdán László, Cserdi polgármestere Horváth Aladárral és a vendégekkel vitázik egy fővárosi roma fórumon. Bogdán Hír TV-s interjúja nyomán a napokban arról szóltak a hírek, hogy a faluvezetőt a rendezvény után tettleg bántalmazták, leköpdösték és megrugdosták – bár ezt a moderátorként fellépő Horváth később határozottan cáfolta.

A videón sincs nyoma tettleges erőszaknak, az viszont egyértelmű, hogy a résztvevők ellenségként tekintenek Bogdánra: a több mint kétórás program során folyamatosan kritizálják, szidalmazzák a polgármestert – a fejéhez vágják, hogy használni merte a cigánybűnözés kifejezést, azzal vádolják, hogy hátteret nyújt a rasszista véleményeknek.

„Minden nyilatkozatodban szakmai-etikai hibák vannak, rengeteget ártasz a cigányságnak, olyan, mintha kést döfnél belé” – sorolják Bogdán kritikusai, a polgármester pedig alig pár percet kap, hogy válaszoljon a felhozott vádakra.

Az állítólagos tettlegességről Bogdán a Hír TV-nek nyilatkozott először, majd napokon keresztül nem válaszolt a sajtómegkeresésekre. Hétfőn viszont a RomNetnek beszélt arról, hogy bár valóban érte inzultus, senkit nem vádol emiatt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A polgármester arra is emlékeztet, hogy ő maga soha nem jelentette ki, hogy pontosan hol és mikor bántalmazták; azt is sajnálatosnak tartja, hogy a sajtó összemosta a fővárosi esetet a Cserdiben történt gázolási kísérlettel – hiszen utóbbi később esett meg, azután, hogy felajánlotta, a településen megszállhatnak az Őcsényről elűzött menekült családok.

„Nem tudom tényekkel bizonyítani az igazamat, de úgy érzem, nem is vagyok abban a helyzetben, hogy bizonyítanom kellene bármit is” – fogalmazott Bogdán László.

Horváth Aladár a RomNetnek nyilatkozva emlékeztetett: a közösségi médiában először október 9-én szereztek információt a Bogdán Lászlót érő állítólagos incidensről.

A Roma Parlament dokumentumfilmje alá írta a neves történész, médiaszemélyiség, Konok Péter, hogy „Bogdán Laci elmesélte nekem: kifelé menet leköpködték és megrugdosták”.

Horváth Aladár az ügy kapcsán később Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, Cserdi polgármestere „lelkében még mindig román rabszolga”. Magyarázata szerint az áldozathibáztatás, az önostorozás ugyanis tipikusan a rabszolgalélektanból levezethető megnyilvánulás – írja a RomNet.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.