Vihar: többen megsérültek, riasztás van érvényben

TK

2012. július 30., hétfő 10:10, frissítve: hétfő 20:12

A vasárnapi vihar miatt országszerte több mint 400 riasztást kaptak a tűzoltók; többen meg is sérültek – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn kora reggel.

Hajdu Márton közölte: a viharos erejű szél okozott problémát, csaknem 300 esetben fakidőlés, illetve leszakadt faágak miatt hívták a tűzoltókat, kiemelt területnek számított a főváros és Pest megye.

Villámlik Budapesten
Villámlik Budapesten
Fotó: Mohai Balázs / MTI


A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté az MTI-nek elmondta: Budapesten és környékén csaknem száz esethez riasztották őket. A legtöbb esetben leszakadt faágak okoztak problémát, sok autó megrongálódott, és számos épület tetejét bontotta meg a vihar. A XI. kerületben például több magas épület tetejének nagyobb darabjai hullottak a földre, az Egér úton több villanyoszlop is az úttestre dőlt. Solymáron pedig egy 20 méteres fa zárta el az úttestet.

Emberek futnak a zuhogó esőben a fővárosi Hungária körúton
Emberek futnak a zuhogó esőben a fővárosi Hungária körúton
Fotó: Mohai Balázs / MTI


Hajdu Márton arról számolt be, hogy országszerte több mint ötven épületkárról érkezett jelentés, ebből 25 Zalaszentgrótról. A közutakon negyven esetben okozott problémát a viharos időjárás, a vasúti közlekedésben öt helyszínen teljes pályán, kettőn pedig egy vágányon szünetelt a forgalom. Több helyen még a hajnali órákban is dolgoztak a tűzoltók – tette hozzá.

A vasárnapi vihar következtében járhatatlanná váltak, balesetveszélyesek a kerékpározásra kijelölt utak a Pilisi Parkerdő területén, a burkolt, aszfaltozott utakat sok helyütt sár- és kőfolyások borítják – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Az OKF-hez hét személyi sérülésről érkezett jelentés. Két autóra fa dőlt, az egyikben egy, a másikban két ember sérült meg. A Váci Világi Vigalom rendezvényen négyen sérültek meg – mondta Hajdu Márton.

Villámcsapás

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap délután villám csapott le egy Győr-Moson-Sopron megyei focipályára, ahol újra kellett éleszteni két 20 év körüli fiatalembert. Az egyik játékos életveszélyben van, őt a soproni kórház intenzív osztályán ápolják, további két sérültet a kardiológiai osztályon kezelnek, tizenkét érintettet már hazaengedtek – közölte Becher Péter, a kórház vezető ügyeletese az MTI érdeklődésére vasárnap este. Nyolc beteget megfigyelésre a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályára szállítottak.

Felhőszakadás, Balaton

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló veszélyjelzésében Nógrád, Bács-Kiskun és Pest megyére valamint a főváros területére felhőszakadások, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyére pedig a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt egyaránt elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Ezeken a területeken hétfőn is előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos széllökések, illetve jégeső kísér, az intenzív záporokból, zivatarokból pedig rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Tart a kárelhárítás, mert újabb bejelentések is érkeztek Zalaszentgrót környékéről, ahol vasárnap este lakóházak tetejét bontotta meg a jégverés, ablakokat, redőnyöket tört össze, autókat rongált meg, több helyen a mezőgazdasági terményeket is elverte.

A Balaton középső és keleti medencéjénél másodfokú, a nyugati medencéjénél, valamint a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfőn nyugaton néhol, másutt szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, zivatar idején viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 Celsius-fok között várható. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Fotó: Időkép.hu


Szentendre és Vác környékén még mindig kritikus a helyzet

Hétfő reggelig csaknem háromszáz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez Pest megyéből a vasárnap délután kitört vihar és a heves esőzések miatt; Szentendrén és Vácott még harminc-negyven helyszínre várják a tűzoltókat – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese.

Szabó János elmondta, hogy vasárnap estig 156, hétfő reggel 6 óráig összesen 289 káreseményt regisztráltak. A tűzoltók leggyakrabban fakidőlésekhez vonultak (17 épület és 12 jármű károsodott a rádőlt fa miatt), de a szél által megbontott tetők helyreállítása is sok munkát ad. Szentendre és Vác térségében még mindig kritikus a helyzet – közölte az igazgatóhelyettes.

Ebben a térségben tombolt legerősebben a vihar, amely hatalmas esőzéssel párosult, komoly károkat okozva az ingatlanokban és az utakon. Mindkét településen még harminc-negyven káreset elhárításához várják a tűzoltókat, de a megyei igazgatóságon folyamatosan csörög a telefon – tette hozzá Szabó János.

Az MTI úgy tudja, hogy Szentendrén háztetőket bontott meg a vihar, számos lakásba befolyt a víz; a településen egy ideig áram sem volt. Vácott egy szabadtéri rendezvényt kellett félbeszakítani. Helyszíni beszámolók szerint a félelmetes erejű, szinte a „semmiből” érkező vihar elől a tömeg sátrakba, majd a recsegő-ropogó építményekből kifelé menekült; a hajóállomásnál térdig érő víz hömpölygött. A szervezők és segítőik kiürítették a színpadok környékét, így „csak” négyen sérültek meg könnyebben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.