Világháborús hadisírokat újítanak fel Lengyelországban

2014. március 21., péntek 18:55, frissítve: csütörtök 17:28

A tervek szerint első világháborús magyar hadisírt és emlékművet újít fel idén a Honvédelmi Minisztérium (HM) Lengyelországban – mondta a tárca katonai hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának vezetője a témában tartott emlékkonferencián pénteken, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fehérgyarmaton.

Töll László ezredes az MTI kérdésére fő célként a limanowai emlékművek és haditemetők felújítását említette. Közlése szerint a rekonstrukcióhoz szükséges több millió forintot a HM költségvetéséből fedezik.

Az 1914. november 28. és december 18. között zajló limanowai csatában vívta az első világháború talán legnagyobb ütközeteit az egyesített osztrák-magyar hadsereg, amely több hetes csatában végül megállította és visszavetette a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

Töll László elmondta, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából idén több programot szervez a Honvédelmi Minisztérium. A centenáriumi ünnepségek közül kiemelkedik a 32-es honvéd gyalogezred a háborúban elesett katonáinak tiszteletére emelt, felújítás alatt lévő emlékmű átadása, amelyet a tervek szerint májusban tartanak meg.

A VIII. kerületben lévő emlékmű rekonstrukciójának költségét szintén a minisztérium fedezi, az emlékmű környezete a kerületi önkormányzat támogatása révén újul meg – tette hozzá.

Az ezredes szólt arról is, tervben van egy központi első világháborús emlékhely létrehozása, erről a centenáriumi bizottság már meghozta a határozatot. Töll László közlése szerint az emlékmű helyéről és annak költségeiről egyelőre nincsen pontos információ.

A Szatmári Szőke Szamos Egyesület által szervezett Nagy Háború Szatmárban című emlékkonferencián magyar és szlovák történészek előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A rendezvény szerevezésében partnerként résztvevő önkormányzat nevében Tilki Attila fideszes polgármester elmondta, számos térségi települései vezető önkéntesként vett részt felvidéki hadisírok gondozásában és újítanak fel világháborús katonai temetőket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.