Világos álláspontok mellett készülhetnek a tárgyalásokra

JV

2011. december 16., péntek 15:31

Mivel nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó – fogalmaz közleményében Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalódelegáció vezetője.

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvénynek minél hamarabb meg kell születnie – jelentette ki Lázár János a Fidesz–KDNP rendkívüli frakcióülése után. Hozzátette ugyanakkor: készen állnak az Európai Központi Bank (EKB) véleményének végiggondolására. Elmondta azt is: januárban megkezdődnek a tárgyalások az IMF-fel és az Európai Unióval.

„A felek egybevágó szándéka szerint és megállapodása alapján informális megbeszélés zajlott le a magyar delegáció, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió küldöttségei között 2011. december 15-én, Budapesten. A találkozó célja a kapcsolatfelvétel, az érdemi tárgyalások menetrendjének és tematikájának előzetes egyeztetése volt. A megbeszélés kiemelt jelentőséggel bírt, mivel világossá tette a felek számára az álláspontokat, így a magyar kormány azok ismeretében készülhet fel a jövőbeni tárgyalásokra” – írja közleményében Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalódelegáció vezetője.

Úgy fogalmaz: mivel informális egyeztetés, és nem formális tárgyalási forduló zajlott, így a hivatalos tárgyalási folyamat megszakításáról nem lehet szó. A kormány a napokban megkapta az Európai Központi Bank hivatalos állásfoglalását a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénytervezet kapcsán, az abban foglalt javaslatok feldolgozása és beépítése jelenleg folyamatban van – fogalmaz a közlemény.

„A magyar delegáció továbbra is kész az előfeltételek nélküli tárgyalásra, felajánlva az IMF és az EU szakértői számára a tartalmi egyeztetést az együttműködés elemeiről és a jövőbeni megállapodás pénzügyi, makrogazdasági és politikai vonzatairól. Az IMF és az EU által biztosítandó védőháló formájáról, nagyságrendjéről és feltételeiről a tárgyalási folyamat eredményeként születhet megegyezés” – teszi hozzá a közlemény.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal és továbbra is kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy döntsenek a további lépésekről – közölte az IMF pénteken.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.