„Vissza a szocializmusba”: feléleszti a kormány a határsávot

Kovacsik Ágnes

2018. január 17., szerda 20:01, frissítve: csütörtök 07:34

A szocialista időket idézi a kormány új javaslatcsomagjának egyik eleme, az idegenrendészeti távoltartás intézménye – fogalmazott lapunknak Lövétei István alkotmányjogász. A szakember szerint ugyanis nem másról, mint a szocializmusban létező határsáv felújításáról van szó, amely a kilencvenes évek előtt megtiltotta a nemkívánatos személyek belépését a szigorúan ellenőrzött területre.

A kormány most azoknak a személyeknek korlátozná a mozgását az idegenrendészeti távoltartás intézményével, akik támogatják a kabinet által törvénytelennek tartott bevándorlást. Ez azt jelenti, hogy a külföldi állampolgárokat Magyarországról, a magyarokat pedig a schengeni határ nyolc kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben. Azt persze nem ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kormány szemében kik válnak és konkrétan mivel nemkívánatos személyekké.

Az idegenrendészeti eljárás Lövétei István szerint azért lehet aggályos, mert sértheti a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabadságának alapelvét. Hozzáfűzte: alkotmányos alapjog a szabad mozgáshoz való jog, amely egy jogállamban a szabadság elvéből következik. A szerdai bejelentésből azonban nem derül ki egyértelműen, hogy milyen alapon és milyen módon érvényesítené a távoltartást a hatóság, ezért egyelőre nem tudni, hogy a törvény sérti-e a szabad mozgás elvét.

Az alkotmányjogász emlékeztetett arra, hogy a szocializmus idején a határsávban fokozott ellenőrzést tartottak a hatóságok, a zónából kizárt személyek belépését megtagadták. Ám volt arra is lehetőség, hogy a nemkívánatos személy határsáv-belépési engedély igénylésével a területen tartózkodhasson; ám ezek tipikusan szabadságellenes intézkedések voltak a szocializmusban, ezért 1990-ben el is törölték őket. Ezeket visszahozni nevetséges – fogalmazott Lövétei István

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.