„Vissza a szocializmusba”: feléleszti a kormány a határsávot

2018. január 17., szerda 20:01, frissítve: csütörtök 07:34

A szocialista időket idézi a kormány új javaslatcsomagjának egyik eleme, az idegenrendészeti távoltartás intézménye – fogalmazott lapunknak Lövétei István alkotmányjogász. A szakember szerint ugyanis nem másról, mint a szocializmusban létező határsáv felújításáról van szó, amely a kilencvenes évek előtt megtiltotta a nemkívánatos személyek belépését a szigorúan ellenőrzött területre.

A kormány most azoknak a személyeknek korlátozná a mozgását az idegenrendészeti távoltartás intézményével, akik támogatják a kabinet által törvénytelennek tartott bevándorlást. Ez azt jelenti, hogy a külföldi állampolgárokat Magyarországról, a magyarokat pedig a schengeni határ nyolc kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben. Azt persze nem ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kormány szemében kik válnak és konkrétan mivel nemkívánatos személyekké.

Az idegenrendészeti eljárás Lövétei István szerint azért lehet aggályos, mert sértheti a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabadságának alapelvét. Hozzáfűzte: alkotmányos alapjog a szabad mozgáshoz való jog, amely egy jogállamban a szabadság elvéből következik. A szerdai bejelentésből azonban nem derül ki egyértelműen, hogy milyen alapon és milyen módon érvényesítené a távoltartást a hatóság, ezért egyelőre nem tudni, hogy a törvény sérti-e a szabad mozgás elvét.

Az alkotmányjogász emlékeztetett arra, hogy a szocializmus idején a határsávban fokozott ellenőrzést tartottak a hatóságok, a zónából kizárt személyek belépését megtagadták. Ám volt arra is lehetőség, hogy a nemkívánatos személy határsáv-belépési engedély igénylésével a területen tartózkodhasson; ám ezek tipikusan szabadságellenes intézkedések voltak a szocializmusban, ezért 1990-ben el is törölték őket. Ezeket visszahozni nevetséges – fogalmazott Lövétei István

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.