Visszaélésért jelenthetik fel Németh Szilárdot

MN

2017. szeptember 13., szerda 19:15, frissítve: szerda 19:24

Feljelentést kezdeményez Németh Szilárd ellen Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, amiért Németh a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után három ellenzéki aktivistát is név szerint a nemzetre kockázatos tényezőnek nevezett – írja az MTI.

Mint az LMP közleményében emlékeztet, Németh Szilárd sajtótájékoztatóján három olyan civil aktivistát nevezett meg – Gulyás Mártont, Schilling Árpádot és Vágó Gábort –, akiknek a neve zárt ülésen hangzott el.

Így a fideszes képviselő minősített információval élt vissza, ráadásul mindezt a bizottság (és a Fidesz) alelnökeként tette.

Szél Bernadett szerint Németh Szilárd ezzel kimerítette a büntető törvénykönyv 265. §-ának tényállását, miszerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz, büntetőjogi visszaélést követ el. Ezért a testület tagjaként feljelentést kezdeményezett Németh Szilárd ellen.

A Fidesz rémképgyártása odáig fajult, hogy a legsötétebb pártállami időket idézve stigmatizál civileket – írja az LMP. Az is hangsúlyozza, hogy ha bármilyen fizikai erőszak történik, az kizárólag a Fidesz felelőssége lesz.

A párt szerint Németh Szilárd a visszaélésen túl megsértette az említettek becsületét és jó hírnevét is, így felajánlják jogi segítségüket az esetleges válaszlépésekhez is. 

Németh megjegyzésére később mindhárom megnevezett aktivista válaszolt: Gulyás Márton ironikusan azt mondta, hogy még soha nem tüntette ki ennyire az állam, Schilling Árpád pedig arról beszélt, hogy egyszerre komikus és dühítő, ami velük történik. „Itt látjuk, hogy kilóra eladják az országot az oroszoknak, és én vagyok a nemzetbiztonsági kockázat?” –kérdezte a Krétakör Színház vezetője.

Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő blogján arról írt, „a fideszes paranoia azt jelenti, hogy félnek. Hogy nem érzik a hatalmukat biztonságban”. 

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.