Visszalép Juhász Péter

2018. március 24., szombat 10:37, frissítve: vasárnap 10:31

„A mai napon visszalépek a jelöltségtől a Belvárosban” – jelentette be a Képviselői Irodaház előtt tartott sajtótájékoztatón Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Juhász elmondta, hogy az Együtt ezzel példát szeretne mutatni a pártoknak, ő maga pedig személyes példát szeretne mutatni a jelölteknek. Mint mondta, minden egyes ellenzéki jelöltnek magának kell eldöntenie, hogy visszalép-e az esélyesebb jelölt számára, nem pártérdekeket kell szolgálni. Úgy vélte, azok a pártok, akik az elkövetkező napokban, nem hívják vissza jelöltjeiket, akár a Fidesz kétharmados győzelmét segíthetik elő.

„Rendkívül káros ez a magatartás akár a kampányfinanszírozás, akár a töredékszavazatok maximalizálása, akár bármely más, magasztos eszmének beállított maszlag indokolja döntésüket. Az ellenzéki jelöltek egymással szemben való indításával elárulják a közös célt, az Orbán rendszer megdöntését” – emelte ki Juhász Péter.

Az Együtt elnöke emlékeztetett arra, hogy az MSZP–DK a paktumuk keretében egyetlen helyen léptetett vissza jelöltet más párt javára, sehol senki mással nem koordináltak még. Az LMP két helyen, a Momentum 3 körzetben léptette vissza jelöltjeit. Ez pedig Juhász szerint nem koordináció, hanem a választók átverése.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A pártelnök felidézte, hogy az Együtt immár 63 helyen nem állít jelöltet, hogy ezzel biztosítsa a Fidesz legyőzésének esélyét. Azt várják a pártoktól és azok vezetőitől, hogy kövessék a példájukat, tegyék félre a pártjuk érdekeit, és gondoljanak a választók akaratára.

Juhász Péter azt is elmondta, hogy rengetegen írtak neki levelet, hogy ne lépjen vissza, mivel egy hónapja még ő volt a legesélyesebb jelölt a választókerületben, majd a fideszes média rágalomhadjárata miatt visszaesett a népszerűsége a másik két jelölt szintjére. Úgy vélte, hogy emberileg az lett volna vállalható, ha a többi jelölt kiáll mellette, mert az ellenzéknek egy közösséget kell alkotnia.

Azoknak, akik arra kérték Juhászt, ne lépjen vissza, azt üzente: szavazzanak az Együtt listájára április 8-án.

A kérdésre, hogy kinek a javára lép vissza, a pártelnök azt mondta: nem valakinek a javára döntött így. A három esélyestől azt kérte, egyezzenek meg egymással. Mivel eddig nem voltak hajlandóak a megállapodásra, Juhász szerint ennek az lehet a vége, hogy a KDNP-s Hollik István nyerheti a választást.

Budapest egyes számú választókerületében mások mellett Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője, Naszály Márta, az MSZP–Párbeszéd, és Losonczy Pál, a Jobbik jelöltje indul.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.