Visszaléptetésekről tárgyalna az LMP: a Jobbikot és az MSZP-t is keresik

2018. február 26., hétfő 10:26, frissítve: hétfő 15:34

Tárgyalásokat kezdeményez az LMP mind az MSZP-vel, mind pedig a Jobbikkal egy esetleges választási együttműködésről – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk információi szerint – az eddig a függetlensége mellett határozottan kiálló – zöldpárt a 106 egyéni választókerületben tudna elképzelni együttműködést a másik két ellenzéki erővel. Vagyis nyitottak lennének a visszaléptetésekre egymásra javára csakúgy, mint arra, hogy bizonyos megállapodások alapján egyes választókörzetekben, ahol más az esélyes, ne nagyon kampányoljanak.

Mivel az önállósága kapcsán az LMP-nek több kongresszusi határozata is van, az MSZP-vel és a Jobbikkal történő esetleges megegyezéshez a párt döntéshozó szerveinek is hozzá kell járulniuk.

A Magyar Nemzet információi szerint ráadásul Szél Bernadették a meglepő döntést nem a vasárnap esti hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után hozták meg. Úgy tudjuk, az LMP elnökségében már egy héttel ezelőtt megszületett ez az elhatározás.

Egy esetleges teljes ellenzéki koordinációt ugyanakkor hátráltathat, hogy az MSZP és a Párbeszéd nem igazán kooperálna a Jobbikkal, legalábbis még vasárnap este is ezt lehetett kivenni miniszterelnök-jelöltjük, Karácsony Gergely szavaiból. Ráadásul eddig a Jobbik is amellett állt ki, hogy önállóan indít mindenhol jelöltet.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztató keretében reagált a hódmezővásárhelyi eredményekre, amit az alábbi cikkben foglaltunk össze.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.