Visszavonják Budapest olimpiai pályázatát

Szabó Zsolt

Szabó Zsolt

2017. február 22., szerda 19:42, frissítve: csütörtök 07:35

Visszavonják Budapest 2024-es olimpiai pályázatát – ebben állapodott meg egymással Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – tudta meg a Magyar Nemzet. A döntés meghozására Tarlós István várhatóan a jövő hétre összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését.

A Nemzeti Megfutamodás Rendszere

Egy évvel a parlamenti választások előtt nem engedheti meg Orbán Viktor és a Fidesz, hogy legyőzzék egy népszavazáson. Muszáj megfutamodnia, nehogy még nagyobb baj legyen – Gazda Albert írása.

A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és Budapestnek a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció – közölte Kósa Lajos, a nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz-elnökség nevében szerda este az MTI-vel. A politikus szerint az ellenzék többször is hazudott mindenkinek az olimpiarendezés ügyében.

Először azt mondták, támogatják az olimpia ügyét, mind a fővárosban, mind a parlamentben megszavazták a szükséges jogszabályokat és azt, hogy Budapest benyújtsa a pályázatát az olimpia megrendezésére. „Hozzájárultak a nemzeti konszenzus kialakításához” – fejtette ki.

Amikor azonban az ellenzék „hátba támadta” Budapest olimpiai pályázatát – folytatta Kósa Lajos –, megbontotta ezt az egységet, ezzel minimálisra csökkentve a főváros esélyeit. Szerinte az ellenzék nyilvánvaló célja, hogy akár árulása révén is súlyos nemzetközi presztízsveszteségbe hajszolja a fővárost és az országot.

Kármentés

A Magyar Nemzet már a Momentum aláírásgyűjtésének végső határideje előtt úgy értesült: a Fideszben azt tervezik, inkább „ejtik” a budapesti olimpia ötletét, mert a kampány és az ellenkampány túlságosan mozgósító erejű lehet az ellenzék számára is. Erről bővebben itt olvashat.

„Miután a politikai konszenzust az ellenzék felrúgta, a pályázat esélyeit minimálisra csökkentette” – fogalmazott a frakcióvezető.

A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció kölcsönös megbeszéléseket folytatva egymással úgy látja, hogy ma egyetlen felelős döntés lehetséges: megakadályozni Magyarország nemzetközi presztízsveszteségét, így az olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a MOB-nak és a fővárosnak – közölte Kósa Lajos.

Tarlós javaslata

Az 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a városvezetés a kormánnyal egyetértésben a jelen körülmények között, az egység megbomlása miatt – nyilatkozta Tarlós István főpolgármester szerda este az MTI-nek. Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot – mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat.

Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. „Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek” – tette hozzá. Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. 

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke közölte: a jelenlegi helyzetben más döntés nem születhetett, de a MOB mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország mihamarabb ötkarikás játékokat rendezzen.

Gyáva megfutamodás

Orbán Viktor és a magyar kormány gyáván megfutamodott 266 ezer vagy még több ember akarata elől – értékelte a döntést a Momentum Mozgalom az Indexnek. Papp Gergő, a párt sajtóreferense a portálnak azt mondta, sajnálják, hogy a kormány elvette a lehetőséget, hogy végre egyszer az állampolgárok szavazhassanak egy kormányzati gigaberuházásról. Papp szerint pályázat visszavonása egyértelműen hatalomtechnikai döntés, amivel azt akarja elkerülni a kormány, hogy elbukjon egy népszavazást. 

Ami az általuk kezdeményezett népszavazást illeti, azzal kapcsolatban a párt sajtóferense azt mondta, hogy mivel leadták a szükséges aláírásokat, így a referendum visszavonásáról a bíróságnak kell döntenie.

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke éppen a Budapesti Corvinus Egyetemen vitatkozott Fürjes András olimpiai kormánybiztossal, amikor megszületett a döntés. A Momentum vezéralakja az Index szerint azt mondta, hogy szerinte ezzel a kormány átverte azokat az embereket, akik hittek az olimpiában és szerettek volna erről népszavazást tartani, ami sokat adhatott volna a magyar demokráciának. 

Az utolsó fillérig el kell számolni

Az LMP szerint az olimpiai pályázat visszavonásával sokat nyert Magyarország, de elfogadhatatlan, hogy a Fidesz semmibe vette az emberek véleményét, és 266 ezer ember egybehangzó akarata ellenére sem hajlandó kiírni a népszavazást.

Csárdi Antal, az ellenzéki párt fővárosi közgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte szerda este az MTI-vel, hogy a kormány határozatot hozott: javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

Az LMP közleményében kifejtette: sokadszorra bizonyosodott be, hogy a kormánypárt kizárólag saját kampányeszközeként tekint a népszavazásra. Az LMP határozott álláspontja szerint, a Fidesznek nincs joga kisajátítani ezt az intézményt, mert a népszavazás a népé és nem a kormányé – tudatta. Közölte továbbá: a pályázat visszavonása ellenére a kormánynak az utolsó fillérig el kell számolnia a pályázatra eddig elköltött pénzekkel, és viselnie kell annak a felelősségét, hogy „tízmillárdokat szórtak ki fölöslegesen az ablakon”.

Az LMP jelezte: a párt egyedüliként mondott nemet a Fővárosi Közgyűlésben az olimpiarendezésre már a kezdetekkor, és folyamatosan azon az állásponton volt, hogy Magyarországon először inkább az egészségügyre, az oktatásra, a bérekre és a vidék felzárkóztatására kellene ezermillárdokat költeni.

 

Mellette és ellene

„Mi viszont azt támogatjuk, hogy igenis meg kell tartani a népszavazást, igenis oda kell menni, igenis meg kell hallgatni az emberek véleményét, és természetesen a BOM is el fogja mondani a véleményét, miszerint szavazzanak arra, hogy Magyarországon legyen olimpia” – mondta Gundel Takács Gábor, a BOM frissen igazolt szóvivője.

„Igen nagy korrupciós kockázattal járna a budapesti olimpia” – mondta szerdán portálunknak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

 
A bejelentéssel egy időben a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpiai pályázat hivatalos oldala megváltoztatta profilképét a legnagyobb közösségi oldalon
 Facebook
 

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, önkormányzati és rendészeti tanácsnok az olimpiai rendezés ügyét érintő előterjesztéssel érkezett a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére, amelyet a testület 19 igen szavazattal 8 nem ellenében el is fogadott. A vitát valóságos politikai adok-kapokká változtatták a közgyűlés résztvevői.

Kedd este a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) elnöke képtelen kijelentést tett Baló György műsorában, amely ellentmond a pályázati bizottság által közölteknek.

Kedd délelőtt sajtótájékoztatót tartott Borkai Zsolt, aki szerint a fő gond, hogy az olimpiát politikai célra használják bizonyos pártok, amelyek korábban még támogatták a magyar pályázatot. Ha pedig kudarc lesz, a felelőst ott kell keresni, ahol megbontották a nemzeti egységet, és a pályázás közben azt mondták, hogy adjuk fel. 

Egy vagyon

Nagyjából 35,5 milliárd forintot költöttek eddig az olimpiára – legalábbis így összesítette a 444.hu. Az egyik jelentős tétel a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-hez fűződik, a megkötött szerződéseinek értéke jelenleg 16,74 milliárd forint. Ez az összeg tartalmazza többek közt a 7,2 milliárdos külső tanácsadás díját, illetve a kommunikációs költéseket is. Majdnem ugyanennyiért vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő azt a területet is, ahová az atlétikai stadiont tervezik, de elment 4,2 milliárd sportszövetségeknek is a budapesti olimpiai pályázatra hivatkozva.

A Momentum aláírásaitól az országos népszavazásig 

„Ha népszavazást kell majd kiírni az olimpiáról, akkor annak országosnak kell lennie, mert a nemzeti költségvetésből költenénk a beruházásokra, az pedig mindenkire tartozik” – mondta hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke.

A kormányzati kommunikáció összevisszaságát jelzi, hogy Kósa Lajos korábban a fővárosra tolta az olimpia ügyét. A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője azt mondta: „az olimpia Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament”. Tarlós István főpolgármester arcátlanságnak nevezte Kósa nyilatkozatát. A frakcióvezető hétfőn az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „egyszerű félreértésről van szó”.

Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalását követően újságírók előtt már arról beszélt, hogy „volt egy nemzeti ügyünk, amelyből pártügy lett, kérdés, lehet-e újra nemzeti ügyet csinálni”. A miniszterelnök szerint ha nem sikerül nemzeti üggyé tenni az olimpiát, „be kell látni, pártügyként nem lehet diadalra vinni”. Nem derült ki, hogy ez azt jelenti-e, hogy végleg lemondott az olimpiai pályázatról. Hozzátette: szerdán a Fővárosi Közgyűlés meg fogja vitatni a helyzetet.

„Azonnal döntsenek a népszavazásról!”

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője lapunknak elmondta, azt javasolta, hogy szerdán a Fővárosi Közgyűlés ne csak úgy általában vitassa meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsön a referendum kiírásáról.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír