Vita a Szellemi Honvédelemért díj körül

2018. január 22., hétfő 21:16, frissítve: kedd 08:10

A szellemi honvédelem mindenki közkincse – ezzel magyarázta lapunknak Csizmadia László, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke, hogy miért adott át a kormánypárti civil szervezet egy olyan díjat múlt hét pénteken – Szellemi Honvédelemért néven –, amely nevében szinte azonos a Szellemi Honvédelem díjjal, amelyet egy másik alapítvány adott át 2004 óta. Utóbbi elismerést a Magyar Nemzet alapító főszerkesztője, Pethő Sándor leszármazottai hozták létre, hogy díjazzák vele a polgári oldal újságíróit. A Szellemi Honvédelem Alapítvány kuratóriumát Járay Katalin pedagógus – Pethő Sándor egyik dédunokája – vezeti, s tagja volt haláláig Makovecz Imre, Gyurkovics Tibor és Tőkéczki László is.

Járay Katalin lapunknak elmondta, korábban azért kezdeményezett találkozót Csizmadia Lászlóval, hogy a díj finanszírozási gondjait megoldják, és mert a CÖKA 2014-ben megalapította a Szellemi Honvédelem Mozgalmat, s így szerette volna, ha a névazonosság miatt a szervezet felvállalja a díjat. „Ő udvariasan értésemre adta, hogy ebben nem akar részt venni, de felhívta a figyelmem, hogy remek pályázati lehetőségek vannak” – nyilatkozta Járay. Elmondta, felháborította, hogy szinte ugyanazzal a névvel a CÖKA új díjat alapított.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője – aki a Szellemi Honvédelem Alapítvány kuratóriumának tagja – a Magyar Nemzetnek elmondta: amikor 2010-ben a polgári kormány megalakult, volt remény arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia esetleg befogadja ezt a díjat. „Az utóbbi időben a polgári oldalon megkezdődött belső háborúk nyomán lazultak a kapcsolatok, és két éve osztottak ki utoljára ilyen elismerést” – közölte. Borókai szerint az elődökhöz méltatlan lenne jogi útra terelni az ügyet, és azt tartaná méltónak, ha a kormány elismerné Járay Katalin önzetlen fáradozását, a CÖKA pedig bevonná a jogtulajdonosokat a díj odaítélésébe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.