Vita a Szellemi Honvédelemért díj körül

Molnár Richárd

Molnár Richárd

2018. január 22., hétfő 21:16, frissítve: kedd 08:10

A szellemi honvédelem mindenki közkincse – ezzel magyarázta lapunknak Csizmadia László, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke, hogy miért adott át a kormánypárti civil szervezet egy olyan díjat múlt hét pénteken – Szellemi Honvédelemért néven –, amely nevében szinte azonos a Szellemi Honvédelem díjjal, amelyet egy másik alapítvány adott át 2004 óta. Utóbbi elismerést a Magyar Nemzet alapító főszerkesztője, Pethő Sándor leszármazottai hozták létre, hogy díjazzák vele a polgári oldal újságíróit. A Szellemi Honvédelem Alapítvány kuratóriumát Járay Katalin pedagógus – Pethő Sándor egyik dédunokája – vezeti, s tagja volt haláláig Makovecz Imre, Gyurkovics Tibor és Tőkéczki László is.

Járay Katalin lapunknak elmondta, korábban azért kezdeményezett találkozót Csizmadia Lászlóval, hogy a díj finanszírozási gondjait megoldják, és mert a CÖKA 2014-ben megalapította a Szellemi Honvédelem Mozgalmat, s így szerette volna, ha a névazonosság miatt a szervezet felvállalja a díjat. „Ő udvariasan értésemre adta, hogy ebben nem akar részt venni, de felhívta a figyelmem, hogy remek pályázati lehetőségek vannak” – nyilatkozta Járay. Elmondta, felháborította, hogy szinte ugyanazzal a névvel a CÖKA új díjat alapított.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője – aki a Szellemi Honvédelem Alapítvány kuratóriumának tagja – a Magyar Nemzetnek elmondta: amikor 2010-ben a polgári kormány megalakult, volt remény arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia esetleg befogadja ezt a díjat. „Az utóbbi időben a polgári oldalon megkezdődött belső háborúk nyomán lazultak a kapcsolatok, és két éve osztottak ki utoljára ilyen elismerést” – közölte. Borókai szerint az elődökhöz méltatlan lenne jogi útra terelni az ügyet, és azt tartaná méltónak, ha a kormány elismerné Járay Katalin önzetlen fáradozását, a CÖKA pedig bevonná a jogtulajdonosokat a díj odaítélésébe.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.