Vitát szerveztek a diákok, Szél és Vona is ott lesz

MN

2018. február 14., szerda 19:37, frissítve: szerda 20:35

A Független Diákparlament nyilvános vitára hívta Facebook-oldalán a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit: közölték, hogy Orbán Viktort, Karácsony Gergelyt, Vona Gábort és Szél Bernadettet is várják.

„Az elmúlt időszak történései bebizonyították számunkra, a magyar diákság demokratikusan választott képviselői számára, hogy a kormány nem nyitott a diákokkal folytatott párbeszédre” – írták, és hozzátették, hogy ezt ők elfogadhatatlannak tartják. „Hisszük, hogy sikeres oktatáspolitika nem létezhet az abban érintettek véleményének és konstruktív kritikájának figyelmen kívül hagyásával” – szögezték le.

„A vita feltételeit és időpontját, amelyeket a Független Diákparlament a napokban fog megállapítani és közzétenni, a miniszterelnök-jelölteknek február 23-ig, a tüntetésünk időpontjáig lesz lehetőségük elfogadni, így a tüntetésen fogjuk bejelenteni a vita végleges résztvevőit” – fűzték hozzá.

Dúró Dóra az Alfahíren megjelent interjúban elmondta, hogy Vona Gábor elfogadta a felkérést. Vona Gábor később Facebook-oldalán közölte: „Magyarország jövőjében, ezáltal a Jobbik programjában kulcsszerepet tölt be az oktatás, állok a vita elébe.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szél Bernadett ugyancsak Facebookon reagált: azt írta, természetesen ott lesz a nyilvános vitán. „Az LMP minden formában támogatja a Független Diákparlament kezdeményezéseit, ezért nyújtottuk be a 12+1 pontos követeléslistájukat a parlamentnek, amit hétfőn fog tárgyalni a kulturális bizottság. Mert célunk, hogy Magyarországon tudásalapú társadalmat teremtsünk egy világszínvonalú oktatási rendszeren keresztül” – fogalmazott.

A diákok január 19-én több ezer fős tüntetést tartottak a Kossuth téren, ahol határidőt szabtak a humántárcának, hogy a hónap utolsó napjáig terjesszen elő jogszabály-módosításokat az oktatási rendszer fejlesztését célzó 12+1 pontjuk alapján. Ebben egyebek között a tanórák számának csökkentését, a tananyag modernizálását, a tanulókat túlterhelő mindennapos testnevelés megszüntetését, a diákönkormányzatok jogainak kiterjesztését és elérhetőbb felsőoktatást követelnek.

Február 23-án a diákok a Deák térről a Kossuth térre vonulnak majd. Az után hirdettek ismét demonstrációt, hogy Orbán Viktor a megadott határidőre sem válaszolt, hajlandó-e leülni vitázni a diákok képviselőivel. Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője korábban a Hír TV-nek azt mondta: Orbán Viktornak személyesen kellene kiállnia a nyilvánosság elé, hogy vállalja-e a vitát vagy sem, nem pedig Lázár Jánoson keresztül üzengetni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.