Volt vezető fideszesek kritizálták Orbán Viktor politikáját

MN

2017. október 14., szombat 09:03, frissítve: szombat 10:15

Több volt vezető fideszes is nyilvánosan bírálta a miniszterelnök jelenlegi politikáját. Martonyi János egykori külügyminiszter és Stumpf István alkotmánybíró, volt kancelláriaminiszter az Orbán-kabinet Európa-politikáját és az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését kérte számon egy budapesti konferencián – derült ki a Hír TV összeállításából.

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) nevű konferencián Martonyi János korábbi külügyminiszter azt mondta, „az etnikai homogenitás sajátos magyar elképzelés”. Hozzátette: a magyar kulturális nemzet legalább öt, de inkább hat tagállamon belül van jelen.

Martonyi azt is elmondta: „Ezzel az álláspontommal nem leszek túlságosan sikeres. Úgy érzem, hogy természetesen ha a nemzetek Európájáról van szó, akkor azzal egyetértek. Nem igazán értek egyet a homogén nemzetállamok kategóriájával, döntően azért, mert ebbe a homogén nemzetállami szupremácia koncepciójába nem igazán tudom elhelyezni a három-négymillió magyar honfitársamat, a magyar nemzetnek a részeit” – így Martonyi János.

Ismeretes, Orbán Viktor legutóbb Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatóján vázolta az Európa jövőjére vonatkozó álláspontját. A magyar miniszterelnök már többször megfogalmazta az erős nemzetállamok szükségességét, korábban pedig az etnikai homogenitás megőrzésének fontosságáról is beszélt. (Az ügy érdekessége, hogy az ominózus kormányinfón a kormányszóvivő tagadta, hogy ilyet mondott volna a kormányfő, holott a miniszterelnök előadásáról videófelvétel is készült. Később aztán kiderült, hogy rossz papírt tettek Kovács Zoltán elé.)

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Stumpf István alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere ugyanezen a konferencián arról beszélt,  hogy a magyar alkotmányosság testén „nyílt seb” a gazdasági alkotmányossági kompetenciák felfüggesztése, korlátozása, és különben is, ezek ma már egyre kevésbé indokoltak.

„Szerintem az alkotmányosság teljes spektrumának a helyreállítása ma már, öt évvel az új alaptörvény életbe lépése után indokolt lehet” – mondta Stumpf István.

„Amiatt alkotmánybíróként mindenképpen aggályaim vannak, hogy ha rövid távú politikai érdekek, cselekvőképességi vagy döntéshozatali kényszerek miatt átlépünk néhány olyan fundamentális, alkotmányos értéket, például a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát, akkor hosszú távon lehetetlenítjük el a mindenkori kormányzatoknak a mozgásterét” – jelentette ki az alkotmánybíró. Hozzátette: tisztában van a kormányzati lépések szükségességével, azonban ezeket mindig az alkotmányos keretek tiszteletben tartásával kellene tenni. 

Navracsics Tibor uniós biztos a civil rádiónak beszélt ismét a Soros-tervről, miszerint nem tartja fairnek Semjén Zsolt bírálatát. A minap ugyanis a második Orbán-kormány volt igazságügyi minisztere elmondta, hogy az Európai Bizottság munkatervében nem szerepel a Soros-terv, nem azt hajtják végre, ilyenről ő nem tud. A miniszterelnök viszont azzal érvelt, hogy Navracsics rosszul tudja, Semjén Zsolt pedig lényegében lehazaárulózta, amit az EU-biztos sérelmezett. 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Mint egy régi Trabant: méltatlan állapotok a dél-pesti centrumkórházban

Elavult műszerek, lepusztult épületek, menekülő szakszemélyzet. Siralmas a helyzet.

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.