Vona: A kormányt vasárnap el kell söpörni

2018. április 7., szombat 20:19, frissítve: vasárnap 08:07

– Ne csak leváltsuk Orbán Viktor kormányát, hanem söpörjük el – ezzel zárta kampányát Vona Gábor Dunaújvárosban. Ez volt az utolsó lakossági fóruma a vasárnapi választás előtt. A Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje mindenkit arra buzdított, hogy szánjon félórát a voksolásra, mert a magyar emberek fogják eldönteni az ország sorsát. – Az is szavaz, aki otthon marad, egy sistergős ikszet húz be Orbán Viktor neve mellé – mondta, hozzátéve, ha 70 százalék fölé megy a választási részvétel, az már sorsdöntő lehet.

Vona Gábor a kamaraszínházban tartott fórumán kiemelte, hogy kormányon a korrupciót minden irányból támadni fogják, mert „amíg korrupció van, nem lehet elkezdeni az országot építeni”. Problémának nevezte, hogy mára az emberek szinte hozzászoktak ahhoz, hogy a politikusok lopnak. – Ma is elloptak ötmilliárdot, tegnap is elloptak tízmilliárdot, mondjuk ma azért jobb napunk volt – ironizálva így festette le a jelenlegi helyzetet. Külön kiemelte Kósa Lajost, bírálva, hogy furcsa körülmények között sertéstelepet kapott az édesanyja, és még arról is szó volt, hogy 800 milliós „sikerdíj” is járjon neki. – Milyen erkölcsiség az, amikor valaki a saját édesanyját is belevonja ezekbe az ügyekbe? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogyha ő állítana haza az anyukájához ehhez hasonlóval, pofont kapna. A Jobbik elnöke hosszan sorolta antikorrupciós terveiket: a mentelmi jog és az elévülési idő eltörlése, a titkosítások feloldása, a politikusoknál kötelező vagyonosodási vizsgálat, korrupcióellenes hivatal létrehozása és az európai ügyészséghez való csatlakozás.

 

Az ellenzéki slágertémáknak számító, a kormányzati kampányban mégis leginkább elhallgatott egészségügy és oktatás is értelemszerűen szóba került. – Arra kell készülni, hogy a Jobbik kormányon többet fog költeni az egészségügyre, remélem, emiatt nem lesznek tüntetések – mondta Vona Gábor, az egyik első lépésnek nevezve, hogy szükség van egészségügyi miniszterre. Balog Zoltán jelenlegi minisztert csak Supermannek nevezte, mert egyszerre ért a minisztériuma szerint ehhez a területhez, de az oktatáshoz, a szociális ügyekhez és még a nyugdíjrendszerhez is. Az oktatás kapcsán egyébként modernizációt sürgetett, mert ma már olyan korban élünk, ahol talán az informatikatanárok tanulhatnak a gyerekekről. Bőven van azonban szerinte hiányosság is. – Azt tudja egy iskolás gyerek, hogyan szaporodik a mocsári zsurló, de a sárga csekk kitöltésére nem tanítják meg, ahogyan a tudatos, egészséges életmódra sem – mondta.

A nyugdíjrendszerre is kitért, a legelején egyértelművé téve, hogy van ma Magyarországon 2,2 milliós nyugdíj is, miközben az átlag havi 110 és 120 ezer forint között van. A Jobbik – ígérete szerint – differenciáltan emelné a nyugdíjakat, ami azt jelenti, hogy az alacsony nyugdíjakat nagyobb százalékkal, a magasakat pedig kisebbel.

Természetesen a migráció sem maradhatott ki, Vona Gábor megismételte, hogy megtartanák a kerítést, sőt még önálló határőrséget is felállítanának mellé. Itt azért felidézte, hogy miközben a kormány 22 milliárd forintot költött el bevándorlásellenes kampányra, Orbán Viktor 2015-ben az ENSZ-ben világkvótát javasolt, „titokban” 2300 embernek adtak oltalmazotti státust, 20 ezer külföldi pedig a letelepedési kötvényeken keresztül érkezett Magyarországra és Európába. Mindezt úgy, hogy eközben javában ment a „sorosozás”. Vona szerint a migráció problémája valódi, de a kormány csak eszközként használja, hogy rettegésben tartsa az embereket.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Vona Gábort a rendezvénynek helyt adó épület előtt néhány tüntető várta, többeknél is a már megszokott „Simicska-párt” feliratú kisebb-nagyobb tábla volt. Elég fiatalok voltak, egy náluk idősebb, nagydarab, kopasz úr „védte” őket. A tábláikat azonban leginkább csak a megérkező vendégeknek mutathatták, a Jobbik vezetője ugyanis egy másik bejáraton keresztül érkezett, még az általában őt szállító kisbuszt sem lehetett látni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.