Vona Gábor: Csak egy dologban értett egyet a Jobbik és az LMP

MN

2018. március 20., kedd 08:58, frissítve: kedd 13:12

Nincs „borsókúti paktum”, vagyis nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt – számolt be a hétfő esti találkozóról a Hír TV reggeli műsorában Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Az M3-as autópálya borsókúti pihenőjében létrejött találkozón Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei arra tettek kísérletet, hogy rávegyék a Jobbikot, működjön együtt más pártokkal, hogy az egyéni választókerületekben teljes legyen a koordináció a fideszes jelöltekkel szemben.

Az LMP irányába nyitottak vagyunk – mondta Vona –, kell is tárgyalni, hiszen sok rendszert, problémát rendbe kell tenni, és lehet, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek közösen kell megtenni. A Jobbik ugyanakkor egyedül indul a választásokon, nem kíván együttműködni a „XX. századi pártokkal”, és helyi szinten sem kíván megállapodásokat kötni. A találkozóról azt mondta: nem egyéni körzetekről, hanem általában a Jobbik és az LMP viszonyáról volt szó, ő pedig kifejtette, egyáltalán nem is egyértelmű, hogy a Jobbik visszalépése esetén a szavazóik az LMP-re szavaznának, a dolog ennél bonyolultabb.

Vona szerint egy dologban értettek csak egyet az LMP-vel: nem a pártok koordinációja a döntő szempont, hanem a magas részvétel, ugyanis 70 százalék körüli részvétel esetén a Fidesz kisebbségbe kerül. „Mindenkinek el kell vinni minél több embert, nem csak hármat” – mondta Vona, aki felszólította a baloldali pártokat: „ne ezzel foglalkozzanak, ne játsszák ezt a szappanoperát!”

A műsorban Vonát megkérdezték arról is, hogy képviselőjelöltjük, Farkas Gergely egy hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ajánlott az LMP-s riválisának a visszalépésért cserébe. A borsókúti találkozón szerinte szó volt erről is, és „mindkét fél kellemetlenül érezte magát emiatt”. Vona szerint ugyanakkor komolytalan volt a felvetés, semmiféle megvesztegetés nem történt, de valóban kellemetlen a helyzet, mert félreérthető. A felvétel kiszivárogtatásáról azt mondta: nem mindenki a kormányváltásban érdekelt, akár az ellenzék soraiban sem.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.