Vona: Ha Orbán Viktor elkezd bujkálni, akkor az emberben kérdések merülnek fel

MN

2018. január 15., hétfő 09:35, frissítve: hétfő 14:19

Ha Orbán Viktor nem ad számot a parlamentben arról, hogy miért fogadott be Magyarország tavaly 1300 menekültet, akkor bebizonyosodik, hogy kamu az ország megvédéséről szóló fideszes kampány és a nemzeti konzultáció is. Erről beszélt a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Hír TV reggeli műsorában.

Vona Gábor szerint a kormánypárti betelepítésről semmit nem tudni, és ha a már meglevő kérdéseket sem válaszolják meg, akkor az még súlyosabb kérdéseket vet fel az ügyben.

„Három hónap van a választásokig. Az egész választási kampány arra épül, hogy a kormány megvédi Magyarországot a migránsoktól. Ha a kormánynak nincs titkolnivalója, szégyellnivalója, vagy nem verte át az embereket, és ez nem Orbán Viktor őszödi beszéde, amivel most szembetalálkozunk, akkor azt gondolom, hogy be kell jönni – legalábbis most próbálok magamból kiindulni: bemegyek, elmondom, hogy mi történt, mi a helyzet, és felvállalom, amit tettem, de nem fogok elkezdeni bujkálni. Ha Orbán Viktor elkezd bujkálni, akkor az emberben még nehezebb kérdések merülnek fel” – fejtette ki Vona Gábor.

Nemcsak a Jobbikot, de az LMP-t is zavarja, hogy a kormány titokban befogadott 1300 menedékkérőt, miközben migrációellenes kampányt folytat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint ismeretes, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Times of Malta című lapnak január 10-én beszélt arról, hogy mennyien kaptak menekültstátust Magyarországon, de a kormány az érintettek biztonsága érdekében nem tette közzé.

Az 1300 befogadott ügye azért érdekes, mert a Magyarország számára az EU által meghatározott menekültkvóta 1294 menedékkérő befogadását határozza meg. 

A máltai lapinterjú Altusz Kristóftól idézett címe egyébként nagyon árulkodó: „Nem akarunk Európa fekete bárányai lenni.” A helyettes államtitkár a lapnak többek között azt is elmondta, nem szuverén az az állam, amely nem képes megmondani, kit enged be a területére. „Nem akarunk problémákat importálni az EU-ba, de ott, ahol szükséges, segítünk” – mondta, és hozzátette, Magyarország nyitott a vitára, és nem tart a változástól, mint ahogy a 2011 óta hatszor is módosított médiatörvény esetében sem tartott tőle.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.