Vona: Magyarország ezer sebből vérzik

MTI

2016. január 15., péntek 22:23, frissítve: szombat 00:42

A Jobbik elnöke szerint Magyarország ezer sebből vérzik, a demokratikus rendszer és az európai uniós tagság ellenére sem tudott élni a lehetőségeivel.

Vona Gábor egy pénteki, szolnoki lakossági fórumom beszélt. Az ellenzéki politikus szerint nem polgári Magyarországon élünk, mert ez azt jelentené, hogy az emberek nem félnek, nincsenek kiszolgáltatott helyzetben, és bátran el merik mondani véleményüket. Kijelentette: a magyar politika két nagy bűne a korrupció és az arrogancia.

A korrupcióról szólva pozitív példaként említette Romániát, ahol korrupcióellenes ügyészség működik, és az Egyesült Államokat, ahol az emberi élet elleni bűncselekmény után a második legsúlyosabb bűntett a korrupció. Hangsúlyozta: hisz abban, hogy lehet tisztességesen, becsületesen politizálni. Ennek érdekében több jobbikos javaslat is megfogalmazódott korábban, ezek között említette a mentelmi jog eltörlésére és a kormánytagok vagyonosodási vizsgálatára vonatkozó javaslatokat.

A hatalom bárkit megrészegít

Az arrogancia kapcsán hangsúlyozta, hogy a hatalom bárkit meg tud részegíteni. Kitért arra, hogy a jobbikos képviselők fizetésük tíz százalékát egy karitatív tevékenységet végző szeretetszolgálatnak ajánlják fel. Továbbá emlékeztetett arra, hogy 2013 őszén „álruhás országjárást” indított, amelyet már több országgyűlési képviselő is követ, ezek során egy-egy napra különféle munkakörökben próbálják ki magukat.

A Jobbik elnöke annak kapcsán, hogy vasárnap a szolnoki 6-os választókerületben időközi önkormányzati képviselőválasztást tartanak, hangsúlyozta: az embereket fel kell rázni az apátiából, és hinniük kell abban, hogy lehetséges változtatni. Arra buzdított mindenkit, hogy szavazzon a Jobbik jelöltjére, Csikós Attilára. Véleménye szerint a döntés tükrözi majd az országos hangulatot is.

Kérdésre Vona Gábor elmondta: gazdaságilag megvalósíthatónak tartja a nőkhöz hasonlóan a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását is, ez a 2014-es választási kampányukban is szerepelt.

A migrációra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy szerinte a Fidesz válságkormányzást folytat, népszerűsége a migránshelyzetből fakad, holott az országban már nincsenek tömegesen bevándorlók.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.