Vonatról szedtek le migránsokat Szentgotthárdnál

Hamarosan megtelhet a háromszáz fős körmendi menekülttábor · Ideiglenesen bezárták a nagyfai befogadóállomást

2016. május 4., szerda 09:42

Már csaknem kétszeres a zsúfoltság a hazai menekülttáborokban, miután a nagyfai tábor működését nemrég felfüggesztették. A hét elején nyitott körmendi állomás így gyorsan megtelhet. Ott egyelőre mintegy két tucat ember van, de többen máris megpróbáltak „elszivárogni” Ausztria felé, két embert a vonatról szedtek le.

Egy nappal a körmendi menekülttábor megnyitása után több migráns máris megpróbált Ausztria felé távozni – számoltak be lapunknak helyi források. Állítólag a rendőrök két férfit a Szentgotthárd felé tartó vonatról szállítottak le, mert jegy és papírok nélkül utaztak. Őket visszavitték a táborba. Körmenden pedig helyi beszámolók szerint a vasútállomáson több afgán is a vasúti menetrendből próbált tájékozódni, őket ugyancsak visszakísérték a befogadóállomásra.

Mint megírtuk, hétfőn érkezett meg a migránsok első csoportja a körmendi menekülttáborba. A menedékkérőket, mintegy 20-30 embert, főleg pakisztáni, iráni, szír és afgán állampolgárokat, a bicskei állomásról busszal vitték a városba.

Információink szerint tegnap újabb néhány menedékkérő érkezett Körmendre. A tábort folyamatosan töltik fel, vélhetően rövid időn belül ki is használják a maximális, 300 fős befogadóképességét. Ennek oka egyrészt az, hogy a jelenlegi táborok túlzsúfoltak, hiszen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tartozó intézményekben (elsősorban Vámosszabadiban és Bicskén) a lehetséges ezer helyett több mint kétezren vannak, az őrzött befogadóközpontok (Békéscsabán, Nyírbátorban és Kiskunhalason) pedig szintén telítettek, ahogy a röszkei tranzitzóna is.

A nagyfai működését felfüggesztették

Ennek ellenére a nagyfai befogadóállomás működését ideiglenesen felfüggesztették – tudtuk meg a bevándorlási hivataltól. Azt nem tudni, hogy az ott elhelyezett migránsokat mikor vitték át más helyszínekre.

Közben kiderült, eljárás indulhat az ellen a fordító ellen, aki a röszkei tömegzavargás ügyében tartalmi hozzáköltésekkel teli fordítást készített az egyik vádlott kárára. Szintén a migránsüggyel kapcsolatos, hogy Erdő Péter bíboros a Vatikánban arról beszélt: Magyarország nem emelt falat a határain, és az országba történő legális belépésre mindig is lehetőség volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.05.04.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.