Wintermantel: A városvezetés el akarja tussolni a busztendert

MNO

2008. február 11., hétfő 19:36

A városvezetés felkéri a BKV Zrt. felügyelőbizottságát, hogy közbeszerzési szakértő bevonásával, teljeskörűen vizsgálja ki a cég használt buszok vásárlására kiírt tenderének körülményeit – nyilatkozta a városháza kommunikációs igazgatója, Nyáry Krisztián hétfőn az MTI-nek. Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke, aki az MTI-től értesült a városvezetés felkéréséről, csupán annyit kívánt elmondani, hogy napokon belül összehívja felügyelőbizottság rendkívüli ülését.

A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén Demszky Gábor városvezető arra kérte Antal Attila BKV-vezérigazgatót, „hogy a teljes igazságot tárja a felügyelőbizottság elé” – közölte Nyáry Krisztián.

Az igazgató elmondta, hogy a BKV ezzel párhuzamosan középtávú járműbeszerzési stratégiát terjeszt a városüzemeltetési bizottság elé, hogy a járművásárlások előre kiszámítható módon történjenek. A felügyelőbizottság vizsgálatának lezárultáig a városvezetés nem értékeli a busztendert – szögezte le a kommunikációs igazgató.

Székely Gábor, a BKV felügyelőbizottságának elnöke közölte, a felügyelőbizottság napokon belül összehívandó rendkívüli ülésén várhatóan döntenek majd a vizsgálat elrendeléséről, a közbeszerzési szakértő bevonásáról.

A BKV vezérigazgatója múlt pénteken beszélt először arról, hogy a fia egy olyan cégnél dolgozott, amelyik alvállalkozója a BKV használt buszok vásárlására kiírt tenderén egyedül induló Alfa Busznak.

Lakos Imre, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke is múlt pénteken beszélt arról az MTI-nek, hogy a BKV használtbusz-vásárlási tendere körüli zavaros információk tisztázására kéri a cég vezérigazgatóját, s ez ügyben szerdára összehívta a testület rendkívüli ülését, valamint levélben kérte a buszbeszerzésre kiírt tender bírálóbizottságát, hogy halasszák el egy hónappal, március 19-ig a döntéshozatalt.

Demszky Gábor főpolgármester múlt csütörtökön levélben kérte Hagyó Miklóst (MSZP), városüzemeltetési helyettesét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki, milyen körülmények közt zajlik a használt buszok beszerzése.

Amikor hamis adatokat mond be egy vezérigazgató

A városvezetés el akarja tussolni a botrányos BKV-busztender kivizsgálását. Ezt jelzi, hogy a szakbizottság e heti rendkívüli ülése elmarad – nyilatkozta Wintermantel Zsolt. A testület alelnöke az MTI-nek elmondta: rendkívüli módon nehezményezik a szakbizottság ülésének elmaradását, ezen ugyanis a BKV vezérigazgatójától reméltek választ az ellentmondásokra. Egyebek mellett arra, hogy a BKV-nak a műszaki és a PR-vezérigazgató-helyettese miért nyilatkozhat ellentétesen egy szakmai kérdésben. Hozzátette, hogy a BKV felügyelőbizottsága által lefolytatott vizsgálatokból „még soha semmi nem derült ki”.

A fideszes politikus szerint a szakbizottság véleményt nyilváníthatna az Alfa Busz Kft. azon lépéséről, hogy visszavonta a pályázatát. Ha minden állítás igaz, „és ez egy teljesen normális, szakszerű közbeszerzés”, akkor nem kellene visszavonni a pályázatot. „A magyarázkodás a gyanút erősíti” – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt úgy véli, a szakbizottságnak mindenképpen javaslatot kellene tennie egy fegyelmi vizsgálatra. Ennek előbb-utóbb ilyen vége kell hogy legyen – szögezte le. Ez ugyanis elengedhetetlen, amikor egy vezérigazgató-helyettes „hamis adatokat mond be” a szakbizottsági ülésen a beszerzendő buszok adatairól, például az áráról. Az alelnök szerint elfogadhatatlan, hogy egy 100 százalékos fővárosi tulajdonban lévő cég vezetői „mismásolnak, tévednek, vagy mondjuk szándékosan csúsztatnak, éppen ahogy az ügy kívánja” – hangoztatta.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja