Vecsési zászlóbontók: a korrupciónál fontosabb az etnikai önvédelem

,

2017. július 8., szombat 21:45, frissítve: vasárnap 13:15

Zászlót bontott szombaton Vecsésen az Identitesz, a Betyársereg és a Városi Nemzeti Szövetség részvételével az Erő és Elszántság névre hallgató, deklaráltan szélsőjobboldali mozgalom.

László Balázs, az Identitesz elnöke arról beszélt, hogy új egység és új jobboldali erő létrehozását tűzték ki célul, amelyik szakít a múltba nézéssel és a politikai korrektséggel, ennek jegyében például a rendezvénnyel majdnem párhuzamosan zajló budapesti homoszexuális felvonulást erkölcsi fertőnek nevezte. Különösen fontosnak nevezte továbbá az etnikai önvédelmet, amit még a korrupció, az egészségügy, és az oktatás kérdésénél is előrébb sorol.

A rendezvény után kérdéseinkre válaszolva is elmondta, hogy az első és legfontosabb dolog a mozgalom számára, hogy e felé terelje a közgondolkodást, minden egyéb szakpolitikai kérdés csak ez után következhet. Ezt ők úgy nevezik, hogy „metapolitika”, ami László szavait idézve azt jelenti, hogy az „értékek és gondolatok világában való politikai küzdelem”. Azt nem tudja, mivel fogják mérni, hogy sikerült-e befolyásolni a közgondolkodást, de úgy gondolja: jó mérőszám lehet az, hogy hányan csatlakoznak a mozgalomhoz. Aminek az indulásával párhuzamosan az Identitesz egyébként a háttérbe vonul, sőt, egyenesen „titkossá válik”. A szervezet elnöke szerint ugyanis nagyon sokan támogatnák őket, de félnek, hogy kirúgják őket az egyetemről.

 
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Tyirityán Zsolt is azt hangoztatta beszédében, hogy a valódi alfa és ómega egy közösség számára az élettérért való küzdelem. Ezt, valamint a „sátáni liberalizmus” élettérből való kiszorítását nevezte a frissen létrejött, általa érdekképviseletinek nevezett mozgalom céljának. Elmondta, hogy fontos, ha van a jelenlévőknek „fehér, európai” rassztudata, ehhez pedig azt tette hozzá, hogy ő nem gyűlöl senkit csak elvárja, hogy tartsa tiszteletben, hogy ő egy fehér európai és büszke magyar hazafi.

Eredetileg részese lett volna a szövetségnek az Orosz Mihály Zoltán vezette Érpataki Modell Országos Hálózat is, ám végül ez meghiúsult. Történt ugyanis, hogy a rendezvény előestéjén a kormánypárti Origo megírta, hogy Orosz Mihály Zoltán bejegyeztette a Rend és Igazságosság, azaz RIA elnevezésű pártot. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Tyirityán Zsolt a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy minderről ő is az Origóról értesült, és meg is döbbent rajta. Éppen ezért a Betyársereg vezetője lapunknak úgy fogalmazott, arra kérte Oroszt, hogy ne is jelenjen meg a rendezvényen. Hozzátette, hogy számos más szervezet jelezte már feléjük, hogy csatlakozna az érpatakiak helyére, de egyelőre nem kívánta megnevezni ezeket. Rákérdeztünk, hogy a Jobbik alelnökéhez, Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Mozgalom esetleg nincs-e ezen alakulatok között, amire Tyirityán azt felelte, hogy a vármegyések szimpátiával figyelik a tevékenységüket, Toroczkait pedig a barátjának nevezte. A Jobbikhoz való viszonyukat pedig úgy írta le, hogy „nem szövetségesek, de nem is ellenségek”.

Mindez azért érdekes, mert a rendezvénynek az a Szabó Attila volt a házigazdája, aki egyrészről a szóvivője a Betyárseregnek, másrészről annak a vecsési alapszervezetnek volt az elnöke, amelyik tavaly decemberben felháborodott azon, hogy Vona Gábor a hanuka alkalmából levelet írt Köves Slomó rabbinak. Szabó ezért most ki is lépett a pártból – korábban megjelent, hogy kizárták, de a Magyar Nemzet azt mondta, hogy az ő döntése volt a válás – mivel ez már nem az a társaság, „amiért a vérét adná”.

 
Fokos és toll – Tyirityán Zsolt az újonnan alapított, Erő és Elszántság névre hallgató szervezet zászlajával 2017. július 8-án
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

Orosz Mihály Zoltán egyébként érdeklődőként jelent meg a pozsonyi csata emlékművénél és lapunkkal megosztotta, hogy miért tartja elhibázottnak az Erő és Elszántság alapkoncepcióját, az etnikai önvédelmet. Szerinte meg kell haladni a kommunizmus, a nácizmus és a liberalizmus eszméjét, és nem tartja szerencsésnek ha azok akármilyen „neo”-formában térnek vissza. Kérdésünkre tisztázta, hogy nem tartja Tyirityánékat neonácinak, de leszögezte, hogy ma már nem etnikumok között húzódnak a törésvonalak, hanem az építők és rombolók között.

„A mi mozgalmunk az egység és a hierarchia mozgalma, nálunk az önjárás nincs megengedve” – jegyezte meg László Balázs Orosz Mihály Zoltánék magánakciója kapcsán.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.