Zenés-táncos családi nap a Tabánban (x)

MNO

2016. április 29., péntek 00:02, frissítve: péntek 08:32

A BVA Budapest Városarculati Nonprofit Kft. és a Fonó Budai Zeneház május 16-án Pünkösdi Királyság címmel hiánypótló fővárosi családi napot rendez a Tabánban.

Pünkösdhétfőn egész napos, ingyenes családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a Tabán parkban, a Mesemúzeumban és a Meseműhelyben. Koncertek, tánc- és bábelőadások, májusfaállítás, kézműves foglalkozások, pünkösdi király- és királynéválasztás, Fölszállott a páva gálaműsor, családi társasjáték – csupán néhány program a színes kínálatból.

A BVA és a FONÓ társszervezésében megvalósuló Pünkösdi Királyság kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata. Partnerintézménye a Petőfi Irodalmi Múzeum, Mesemúzeum.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy milyen fontosak és tudatformálóak azok az értékek, amelyeket a mesék, a mondák és a hagyományok közvetítenek gyermekeink számára. A pünkösdi időszak remek alkalom arra, hogy kimozduljunk és átszellemüljünk, ennek jó terepe a Pünkösdi Királyság is. Bizonyos szempontból hiánypótló rendezvényről is beszélünk, mert Budapesten kevés ilyen, a gyermekeket és a családokat megcélzó, a múlt értékeire építő rendezvény van. Külön elismerésre méltó a szervezők szándéka, amikor ma számos vigadozó népszokás kihalóban van. Találkozzunk pünkösdhétfőn a Tabán parkban!” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes.

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria is kiköltözik pünkösd alkalmával a Tabánba, ahol a hagyomány kicsit újragondolt elemeivel várják az érdeklődőket. A vállalkozó kedvűek készíthetnek papírvirágokból koszorút, próbára tehetik ügyességüket és rímfaragó képességüket, mindezt pedig a fotófalnál is megörökíthetik. Természetesen a jutalom sem marad majd el!

A Mesemúzeumban hétpróbát teljesíthetnek a családok a Magyar tündérmese világa című kiállítás keretén belül. A sikeres teljesítésért a gyerekek saját arcképükkel válhatnak királlyá vagy királynévá, amelyet ajándékba hazavihetnek. Lehet jelentkezni Óriás-társasjátékra, illetve a „Terülj, terülj” – kalandok az asztal körül című programra. A közös családi programok mellett pünkösdi kézműveskedéssel készülnek a szervezők: májusfa és virágszirom koszorú készítés, illetve a Zöld Péter mese dramatikus megjelenítése várja a látogatókat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.