Zéró tolerancia? Így cionistázik Zagyva feljelentője

2017. június 11., vasárnap 15:18, frissítve: csütörtök 00:34

Valószínűleg Gulyás Márton videójáig érdemes visszamennünk, ha arra keressük a választ, miért is színezett antiszemita gyűlölet-bűncselekménnyé a kormány egy radikális cicaharcot. Az ellenzéki aktivista kampányában nemcsak Gálvölgyi János vagy Stohl András, de Pörzse Sándor és Zagyva György Gyula is részt vettek, arányos választási rendszert követelve. Ezek után esett neki a szélsőjobboldali zenész, Varga B. Tamás a Jobbik volt képviselőjének, hogy válaszul Zagyva is megfenyegesse őt. A zenész gyorsan el is ment a rendőrségre, így Zagyva második hívását már ott fogadta kihangosítva, majd az egész ügyről egy videóban számolt be. Miközben a volt jobbikos elismerte, hogy a „ne aludj ma otthon”-féle fenyegetés túlléphette a törvényesség határát, a kormány a feltételezett antiszemita kirohanásokra csapott le. Korábbi harcostársa állította, Zagyva lezsidózta őt, utóbbi szerint viszont maximum az hangzott el a telefonban, amit kihangosítva hallott a rendőrség is, hogy „ez zsidó tempó”. 

A kormány gyorsan antiszemita botrányt kiáltott, amit a hozzá közel álló Origo egyenesen a rendszerváltás utáni idők egyik legnagyobb botrányává maszkírozott. Nem volt még példa a magyar politika történetében ilyen durva antiszemita megnyilvánulásra – állította a KDNP-s Hollik István szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette, 2010 óta zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, zsidózni, a zsidóságot fenyegetni bűncselekmény. Orbán Viktor rögtön ki is adta a parancsot Pintér Sándornak, hogy a törvény teljes szigora érvényesüljön Zagyva kapcsán. Az LMP volt társelnöke, Schiffer András mindezt úgy kommentálta:

A miniszterelnöknek még a belügyminiszteren keresztül sincsen joga – konkrét ügyben – utasítania a rendőrséget. Ez így volt 2006 őszén is, így van most is. Csak úgy mondom… Akkor gondoljuk tovább! Ha ma Magyarországon a miniszterelnök simán ad utasítást nyomozások lefolytatására, akkor ugyanilyen simán ad utasítás nyomozások le nem folytatására is?

Persze nem kell félteni a Hetek újságírója előtt korábban karikás ostort csattogtató, Szálasit Magyarország utolsó törvényes miniszterelnökének nevező Zagyvát sem. A Jobbik jobbszélén lévő politikus mellett ugyanakkor a kormány új pártfogoltja sem megy a szomszédba egy kis zsidózásért. 

A kormány reakcióját kihasználva elővette Varga B. is az antiszemita-kártyát, arról írva, hogy bár ő nem az, de vannak zsidó barátai. Varga B.-t, aki az Irigy Hónaljmirigy műsorainak egykori szövegírója is, ez nem gátolta két éve abban, hogy nekirontson Polgár Juditnak, csak mert a kormány neki ítélte a Szent István-rendet. Mint írta, „egy magyargyűlölő, illegitim Habsburg-kurva idegenbarát, magyargyilkosról elnevezett díja nem köthet ki méltóbb helyen, mint egy cionista zsidó mellén.” Miután akkor a 444 ezt felkapta, Varga B. tovább gyalázta Mária Teréziát, Szent Istvánt, és kifejtette, mi baja Polgárral. „És nem is az a baj vele, hogy zsidó. Hanem, hogy cionista zsidó. Amely állapot képtelenné teszi őt arra, hogy magyarként a magyar érdekeket tartsa mindenekfelett fontosnak. Tehát, hogy egyáltalán kiérdemeljen bármiféle magas rangú, magyar állami kitüntetést” – írta.

A Kárpáti Harsona szerint 2011-ben egy koncertjén orrontott zsidó provokációt. Varga B. csak mert nem volt jó a hangosítás, arra következtetett, hogy szándékos szabotázs történhetett, mert megsúgták neki, hogy „Dunaszerdahelyen igen sok zsidó él”. Ezután kifakadt: „Ha nem tetszik, amit játszom, kedves cionista férgek, akkor menjetek haza! Ja, hogy nincs hazátok? Akkor menjetek, ahová én gondolom!” Végül még hozzátette: „És nehogy jelenteni merjetek a »Legyen a béke veled« című szarkupac dalotok átköltéséért, gyerekgyilkosok!” A zsidó dal átköltését sajnos egyelőre nem sikerült megtalálnunk.

Varga-Bíró: Átírták a szavaim

Facebook-oldalán reagált cikkünkre Varga B. Tamás, közölve: valóban anticionista, de nem tiltja egy jogszabály sem, hogy az legyen. Kifejtette, ez nem antiszemitizmus, és ő csupán a béke és stabilitás iránti vágyát fejezi ki. Írása közzététele után ugyanakkor Varga-Bíró oldalát letiltották, ő pedig új oldalt nyitott, ahol nyílt levelét már azzal is kiegészítette szerda éjjel: Dunaszerdahelyen nem zsidózott, azt pedig, hogy a Kárpáti Harsona főszerkesztője „utólagosan miket firkált az én nevemben a honlapjára”, nem tudta. Polgár Judit kapcsán megjegyezte, olyan országban akar élni, ahol nem kell azért kötelezően szeretnie, mert kora egyik legnagyobb sakkozója. (L. D.)

A Jobbiktól eltávolodott Varga-Bírót ezek ellenére idén áprilisban már a Mészáros Lőric tulajdonában lévő Echo TV-ben látták vendégül, ahol egy korábbi mondatával sem szembesítette őt a műsorvezető, pedig a kormány szerint az antiszemitizmussal kapcsolatban zéró tolerancia van. Az „illiberális publicistaként” bemutatott Varga B., akinek írását most lelkesen osztotta meg Bayer Zsolt is, azzal zárt: Soros György nevét nem mondaná magyarul, mert szerinte Soros nem magyar. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.