Zsidózásba fulladt a vita a római-parti gátról

MN

2017. szeptember 11., hétfő 13:36, frissítve: hétfő 13:43

„Zsidó értelmiségiek egy csoportja gettóba akarja zárni a római parton a 70 ha-on lévőket!” – írta ki hétfő hajnalban a Facebook-oldalára az önmeghatározása szerint a helyi lakók és vállalkozók érdekeit képviselő, a gátról szóló vitában az úgynevezett parti nyomvonalat képviselő Római-partért Egyesület. 

 
Facebook
 

Bár az egyesület a gettó hasonlatot már korábban is bevezette az alternatív, Nánási úti nyomvonalat képviselő természetvédőkkel szemben, most tovább ment: meg is nevezte, kik azok a zsidó értelmiségiek, akiket falépítéssel vádol – „Lányi, Tosics, Béres, Moldován urak mit képzelnek magukról!” –, sőt, még a fényképüket is megosztotta.

A poszt alatt több kommentelő is jelezte, hogy problémás a megközelítés (többen konkrétan idiótának minősítették a szerzőket), mire valaki az egyesület nevében olyanokat válaszolt, mint például: „Zsidó értelmiségiek állnak egy megsemmisítő mozgalom élere. Fájó pont, látjuk, de attól még igaz.”

A zsidózás nem teljesen előzmény nélküli az ártérre épített ingatlanok tulajdonosait tömörítő egyesület oldalán. Szombaton kifejezetten Moldován László erzsébetvárosi LMP-s képviselőnek címeztek egy videót, amelyen 1939-es, náci fáklyás felvonulás látható. Akkor is azt írták: „Betonfallal választanák le a 70 ha-os területet a kerületünkről! (…) Vészjósló időket idéznek hazugságaikkal és tetteikkel! Meddig hagyjuk ezt itt a kerületben!”

A Római-partért Egyesület egy héttel korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy azt állította: két népszerű Duna-parti szórakozóhely partszakaszán a vízmintákban az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben találtak (a megfogalmazás alapján ők maguk) nehézfémeket, krómot, szelént és Enterococcus baktériumot, ami húgyúti fertőzést okozhat.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.