Vitézy az MNO-nak kibontotta a részleteket + Videó

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2012. április 17., kedd 20:02, frissítve: kedd 20:56

Az álságos félmegoldásoknak vége, az Andrássy úti bringasáv–parkolósáv csere egy új forgalmirend-szemlélet zászlóshajója. Már a csapból is a világörökségi sugárút felújítása folyik, de az MNO mélyebbre ment a tapsikolásnál. Interjú Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával. Plusz kisfilm.

– Helyére kerül, aminek kell az Andrássy úton. Elkezdődött a kerékpár- és a parkolósáv kicserélése. Mikor lesznek készen?
– A Nagymező utca és az Oktogon közötti szakaszon kezdtük el a munkát, az első héten az út egyik, majd a másik oldalán dolgozunk. Azt követően kerül sor a belső szakaszra, május közepére végzünk. Ezzel új forgalmi rendet adunk át az Andrássy úton az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között.

– Saját hatáskörben elvégzi a munkát a Budapesti Közlekedési Központ. Ilyen sok erőforrás van a város birtokában?

Tól–ig

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn kezdte az Andrássy út belső szakaszán a forgalmi rend átalakítását. A munkák május 13-áig, vasárnapig tartanak.

– Az elmúlt 44 év legnagyobb intézményrendszer-átalakítása zajlik Budapest közlekedésében. Ennek jegyében leválasztottuk a köztisztasággal foglalkozó FKF-ről a közúti karbantartással foglalkozó részt, a BKK Közút most már a mi irányításunk alatt működik. Ennek a vállalatnak korábban is voltak kivitelezői kapacitásai, de a város, ki tudja, milyen okból – ugye jelenleg is zajlanak büntetőeljárások a korábbi városvezetés gazdálkodása miatt – jellemzően külső vállalkozókat bízott meg minden munkával. Így sokszor azok az erőforrások, amelyeket a város egyébként fenntartott, kollégák, gépek, aszfaltozó kapacitás lekötetlenül álltak. Mi ezzel a gyakorlattal szakítunk. Nyilván nem lehet mindent, de amit csak igen, azt a BKK Közúttal láttatjuk el. Itt is ez történik. A terveket egyébként a BKV-val összefogva vetettük papírra.


– Mi mozgatta a papíron már most nagyon látványos változást?
– Az Andrássy út egy régi adóssága a városnak, rendezését a 2011 őszi autómentes napon ígértem meg. Igazából a kerékpárosoknak volt követelése, hogy 2012-ben kezdjük is el a munkát, ez most teljesül. Azért cseréljük meg ugye a parkolósávot és a kerékpársávot, mert korábban a parkoló autók mögött eldugva haladtak a biciklizők, akiket zavartak az útra tett kukák és az állandó rakodás, az anyósülésről a parkolósávban kiszállók nem is tudtak tükörbe nézni, nem is gondoltak rá, hogy ott kerékpáros jöhet. Az Andrássy útról jobbra forduló autók sem látták a kerékpárosokat, és ott van még a lámpakérdés: noha párhuzamosan haladtak két és négy keréken a sugárúton, mégis felváltva kaptak zöldet, aminek nyilván a kerékpározók látták kárát – nem is tartották be a szabályokat, rendkívül balesetveszélyes helyzetek álltak így elő. Rossz forgalmi rend volt, ami 1995-ben létrejött. A csere biztonsági kérdés az autósoknak, a kerekezőknek pedig egyszerűen közlekedési kérdés. Annak idején azt gondolták, aki biciklizik, az csak a hobbijának hódol, bele sem gondoltak, hogy ez a jövő közlekedési eszköze.

– Időben egy hónap a munka. Forintban mennyi?

– Nehéz ezt megmondani. A BKK Közút 3,7 milliárd forintból látja el a teljes budapesti főúthálózat fenntartását, karbantartását. Lehet, hogy ráosztva ez egy több tíz milliós költség lenne, de olyan munkaerő végzi, akit amúgy is foglalkoztatunk, és az általános, a budapesti közutak fenntartásához szükséges aszfaltmennyiségből használunk föl. Tehát az éves feladataink keretében látjuk el ezt a munkát. Ha most ezt számviteli értelemben nézzük, akkor 50 millió forint körüli az a költség, ami erre a beruházásra esik.

– Lássuk a részleteket. Burkolat, felfestés, táblák, jelzőlámpák?
– Egyrészt lesz egy keskeny sáv a parkolósáv és a kerékpársáv között, ami azt szolgálja, hogy aki a vezetőülés oldaláról nyitja ki az ajtót, az biztonságban legyen. Másrészt folyamatos piros kiemeléssel látjuk el a kerékpársávot. Nyugaton ez már bevált gyakorlat, itthon még kevéssé, ráadásul most olyan anyagot fogunk használni, ami nem kopik le egy-két év alatt. Az Andrássy úton próbáljuk ki először. Még egy újdonság is lesz: a felfestésen nem fognak döccenni a kerekezők.


Lapozzon tovább!
---- Oldal címe ----

– Ki a felelős azért, hogy az Andrássy úti megoldást korábban ennyire elbaltázták?
– Igyekeztünk utánanézni, hogy ez hogy jött létre 17 évvel ezelőtt. Az az igazság, hogy akkoriban a kerékpározásnak alig volt létjogosultsága, de az elmúlt évek mindegyikében gyakorlatilag megduplázódott a biciklivel közlekedők száma. '95-ben a mai kultúra még nem létezett, és a hatóságok is máshogy álltak hozzá, ma a BKK-nak minden jogszabályi lehetősége megvan ahhoz, hogy ilyen forgalmirend-változásokat véghezvigyen.

Szakaszok

I.: április 16–22., Oktogon–Nagymező utca, befelé vezető oldal

II.: április 23–29., Nagymező utca–Bajcsy-Zsilinszky út, b. v. o.

III.: május 2–7., Bajcsy-Zsilinszky út–Nagymező utca, kifelé v. o.

IV.: május 8–13., Nagymező utca–Oktogon, k. v. o.

– Az Andrássy útnak nincs vége az Oktogonnal. Kifelé mikor lesz vége a biciklisek és a gyalogosok közös kálváriájának?
– Nem vagyunk könnyű helyzetben a szervizutas kialakítás miatt. Nagyjából három lehetőség van. Egy: az Andrássy út főpályájára visszük a kerékpárosokat, de ott elválasztani nem tudjuk, legfeljebb a Margit hídi megoldás van. Kettő: a járdán haladnak, ez van most, nem szeretnénk megtartani. Három: szervizút. Ott szintén nem leválasztható, ráadásul jön a régi probléma, hogy rövid a zöld. Az opciókat még most elemezzük, de hamarosan közzétesszük a javaslatunkat. Az is lehet, hogy a kerékpárosokat választjuk „ketté” – olyanokra, akik lokális módon használják, és olyanokra, akik végig akarnak menni a Hősök teréig. De nem szeretnék előreszaladni, mert nem készült el a végleges változat.

– Van-e még olyan bringaút a fővárosban, ami ugyanilyen elhibázott és veszélyes, tehát az Andrássyhoz hasonló kezelésre vár?
– Ó, hát rengeteg. Korábban az volt az útépítés, hogy a járda felére sárga festékkel felhúztak egy vonalat, és azt mondták, hogy „nem tudom, hány száz” kilométer kerékpárút épült. Ilyennel tele van a város, ezek a legrosszabb példák. Azok, akik rendszeresen kerékpároznak, tudják jól, hogy ezek helyett sokkal biztonságosabb, ha lemennek az útra, ami viszont szabálytalan, ha van „kerékpárút”. Itt van nekünk a Bajcsy-Zsilinszky út egy teljesen felesleges, háromsávos kapacitással, mert közben átépült a Kiskörút, sem a lánchídi ág, sem a körút nem tudja fogadni azt a forgalmat, ami a Bajcsyról érkezik. Így alakult ki, a kerékpársáv rákerült a járdára, és a Szent István-bazilika mögötti járdán...

– ...a turisták között...
...igen, kiemelt turistaforgalom van; ott állnak meg a buszok és ott megy a sáv. Olyan hely is van, ahol cikázik a felfestés az út egyik oldaláról a másikra, minden egyes oszlopot és fát kikerülve. Valójában aki kerékpározni és nem kalandtúrára indul, az ott is inkább az autóutat használja, és az autósok ilyenkor mérgelődnek, hogy miért nem a kijelölt helyen tekernek. A legrosszabbak az álságos megoldások, amikor a város úgy próbál valamin úrrá lenni, hogy alibi megoldásokat alkalmaz.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.