Zsolnay-per: fizet a dolgozók helyett az új tulajdonos

MN

2018. február 14., szerda 20:05, frissítve: csütörtök 07:47

A Ledina Kerámia új tulajdonosa kifizeti a dolgozóira kirótt, a Zsolnaynak fizetendő büntetést – tudta meg a Szabad Pécs Zentai István ügyvezetőtől. Az angliai székhelyű China Rose cégcsoport a portálhoz eljuttatott közleményében azt írta, ugyan írásban még nem látták a jogerős ítéletet, dolgozóikat nem hagyják cserben, és a rájuk jogerősen kiszabott kártérítésért helytállnak. „Nem hagyjuk, hogy munkavállalóink és családjaik anyagilag ellehetetlenedjenek” – közölték.

Korábban a Szabad Pécs adta hírül, hogy összesen több mint 23 millió forintot kell hogy fizessen a Zsolnay-gyárnak az a 115 volt dolgozó, akik 2016. nyár elején az akkor még pécsi önkormányzati cégnek számító Ledina Kerámiához igazoltak. A Zalaegerszegi Törvényszék keddi, jogerős, végrehajtható ítélete szerint a felmondás jogellenesen történt, mert a tömeges, rendkívüli és azonnali felmondásban megjelölt indok nem volt valós, vagy a volt Zsolnay-dolgozók nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani annak valóságtartalmát. 

A fenti közlemény, illetve a China Rose által átvállalt összeg természetesen a cégcsoport jelenlegi munkavállalóira és a rájuk eső összegre vonatkozik.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.