A 3D-s televízió nem növeli az epilepsziás rohamok számát

2011. december 8., csütörtök 09:17

Egy új német-osztrák tanulmány megállapította, hogy a háromdimenziós televízió nem növeli meg az epilepsziás rohamok kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint bizonyos minták, színek és a villódzó fények sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az epilepsziások számára.

A tanulmány eredményei alapján azonban kiderült, hogy a 3D-s tévéadás nézése közben körülbelül minden ötödik gyerek olyan kellemetlen mellékhatásokra panaszkodott, mint az émelygés, a fejfájás vagy a szédülés.

”Az egészséges embereknél rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy roham alakuljon ki” - mondta Dr. Herbert Plischke, a Müncheni Egyetem Generációs Kutatóprogramjának igazgatója. ”Viszont az epilepsziás emberek, különösen a gyerekek között arra számítanánk, hogy bizonyos mértékig megnövekszik a rohamok kialakulásának esélye, de a kutatások eredményei ennek az ellenkezőjét igazolták.”

A kutatók 100 epilepsziás gyerek bevonásával készítették el tanulmányukat. A résztvevők először egy standard fényérzékenységi teszten estek át, majd egy nagyképernyős 3D plazma televízió adását kellett nézniük 15 percen keresztül. A felmérések során a százból csupán egy gyereknél jelentkezett epilepsziás roham, viszont róla utólag kiderült, hogy normál körülmények között is naponta 3-4 rohama van.

A 3 dimenziós film, mint koncepció egyáltalán nem számít forradalmi technológiának, ugyanis már az 1950-es években is ismerték a 3D eljárás alapjait. A Vincent Price főszereplésével készült 1953-as Panoptikum: A viaszbabák háza (House of Wax) című klasszikust tartják számon, mint az első 3 dimenziós filmet. Az elmúlt időszakban újra reneszánszát éli a 3D technológia, elsősorban az Avatar című film minden képzeletet felülmúló sikereinek köszönhetően.   

A Salzburgi és a Müncheni Egyetem közös tanulmányának részleteit az Amerikai Epilepszia Társaság Baltimore-ban megrendezésre kerülő éves konferenciáján mutatják be december 11-én.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.