A marihuána enyhítheti a szklerózis multiplex tüneteit

Betegszoba.hu

2012. május 17., csütörtök 12:57, frissítve: csütörtök 13:24

A Kalifornia Egyetem kutatásai szerint a marihuána enyhítheti a szklerózis multiplexes betegek fájdalmait és izommerevségét.

”Az izomtónus fokozódása (spaszticitás) az egyik legjellemzőbb tünet, ami rendkívül fájdalmas és kellemetlen lehet” - nyilatkozta Dr. Jody Corey-Bloom, a Kalifornia Egyetem Szklerózis Multiplex Központjának igazgatója. ”Bár létezik tüneti kezelés, de nem minden betegnél hatásos.”

A mostani kutatás során Dr. Corey-Bloom és kollegái 30 szklerózis multiplexben szenvedő betegnél vizsgálták meg a marihuánás cigaretta spaszticitásra gyakorolt hatásait. ”Ezeknél a betegeknél nem hatott a hagyományos tüneti kezelés, a füves cigaretta azonban mintegy a harmadával csökkentette az izommerevséget a placebóval kezelt betegekhez képest” - mondta a kutató.

Az Országos Szklerózis Multiplex Társaság adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg több mint 400 000 beteg szenved a krónikus, a központi idegrendszert megtámadó betegségben. A betegség tünetei az egészen enyhétől (zsibbadás) a nagyon súlyosig (bénulás, vakság) terjedhetnek. A betegség eredete nem ismert, de a kutatások elsősorban az immunrendszert és a genetikai tényezőket vizsgálják.

A mostani kutatásban részt vett 30 beteg átlagéletkora 50 év volt. A betegek kétharmadának volt szüksége segítségre a járáshoz, egyötödük pedig kerekesszéket is használt. Dr. Corey-Bloom véletlenszerűen vagy marihuánás cigarettát, vagy placebót adott a résztvevő férfiaknak és nőknek három napon keresztül. Ezek után 11 nap szünet következett, majd egy újabb három napos kezelési periódus, amikor is a csoportok kicserélődtek és most a placebo csoport kapott marihuánás cigarettát.

A kísérlet előtt minden beteget megvizsgáltak, hogy megmérhessék az izommerevség és a tapasztalt fájdalom mértékét.  Az eredmények szerint a marihuánás cigaretta általában 3 ponttal csökkentette az izommerevséget, ami Dr. Corey-Bloom szerint ”kielégítő eredmény”.

A fájdalomérzet a felére csökkent és a betegek kevésbé érezték magukat fáradnak a fű hatására. ”Ugyanakkor rövid időre a kognitív képességek (figyelem, koncentráció) hatásfoka is csökkent” - tette hozzá a kutató. A szakértők szerint a marihuána az agyban lévő speciális receptorokra hat, így befolyásolja az izmok spaszticitását.

”Az izommerevség rendkívül súlyos probléma a szklerózis multiplexben szenvedők esetében” - nyilatkozta Nichola LaRocca, az Országos Szklerózis Multiplex Társaság igazgatóhelyettese. ”Bár léteznek tüneti kezelések, de azok nem minden esetben hatásosak. Bár a marihuána is csak rövid távú megoldást jelent, elsősorban a hosszabb távon tapasztalható kognitív tünetek miatt, mindenképp érdemes tovább keresni a spaszticitás ellenszerét a természetes hatóanyagok között is.”

A kutatás részletes leírása a Canadian Medical Association Journal című szaklap májusi számában olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.