Árt a magzatnak, ha a várandós anya túl sokat ácsorog

Betegszoba.hu

2012. július 2., hétfő 09:37, frissítve: hétfő 10:39

Holland kutatók szerint, ha egy várandós nő túl sok időt tölt állva, illetve ha heti negyven óránál többet dolgozik, könnyen előfordulhat, hogy leendő gyermeke kis mérettel fog születni.

A vizsgálatok kimutatták, hogy azok a nők, akik eladóként, gyerekgondozóként vagy tanárként dolgoztak, vagyis olyan munkakörben, ahol sokat kell talpon lenni, körülbelül három százalékkal kisebb fejkörfogatú gyerekeket hoztak világra, mint azok, akik ülő munkát végeztek. Amint azt a kutatást végző Alex Burdorf, az Erasmus Egyetem rotterdami Orvosi Központjának munkatársa kifejtette, azt még nem tudni, mindennek hosszú távú következményei is lehetnek-e, bár annak van tudományos alapja, hogy a kisebb fejméret negatív módon hat az agy fejlődésére. A szakember hozzátette, hogy a veszély azokat az állapotos nőket érinti, akik szinte egész nap állnak, illetve akiknél az orvos jelzi, hogy a magzat súlya vagy mérete elmarad az átlagostól.

Az Occupational and Environmental Medicine című lapban megjelent vizsgálat során több mint 4600 várandós nőt figyeltek meg, akiket alaposan kikérdeztek munkahelyi körülményeikről is, azaz arról, mennyi időt töltenek állva vagy járkálva, mennyit kell esetleg emelniük, milyen hosszú a műszakjuk, illetve kell-e éjszaka is dolgozniuk. A szakemberek a magzatok fejlődését is nyomon követték a terhesség alatt, illetve a születés után.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fizikai munka semmilyen hatással nem volt az újszülött méretére, súlyára, sem arra, hogy idő előtt jött-e világra, és az sem számított, ha az anya szinte az utolsó pillanatig dolgozott. Ezzel szemben, azoknak a nőknek a gyermekei, akik nagyon sok időt töltöttek állva, átlagosan egy centiméterrel kisebb fejmérettel születtek, ahol pedig az anya heti negyven óránál többet dolgozott, az újszülött szintén többnyire kisebb fejmérettel és kisebb súllyal született.

Az eredmények alapján Burdorf és csapata úgy véli, hogy míg a terhesség alatti munkavégzés összességében nem káros - sőt ezeknél a nőknél általában kevesebb komplikáció lép fel a várandósság alatt, sőt a szülés után is -, addig a hosszú ideid történő álldogálás, illetve a túl hosszú munkaidő kifejezetten negatív hatással lehet az újszülöttekre.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.