Biztonsági tippek a Facebooktól

Kristóf Csaba

2012. június 20., szerda 10:29, frissítve: szerda 10:32

Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy egy kis "kihagyás" is elég ahhoz, hogy komoly incidens következzen be.

Az aranykor vége?

- Beperelték, mert hackerek támadták meg

Két Microsoft hibára szállt rá a kiberbűnözés

Ahogy a közösségépítők felhasználóinak adatai ellen egyre inkább elszaporodtak a támadások, úgy kellett mind nagyobb figyelmet fordítani a biztonságra. Az elmúlt hetek bebizonyították, hogy egy kis "kihagyás" is elég ahhoz, hogy komoly incidens következzen be. A LinkedIn elleni támadás, melynek következtében legalább 6,5 millió felhasználó (kódolt) jelszava jutott illetéktelen kezekbe, majd szivárgott ki az internetre, jól példázza azt, hogy a védelem folytonosságának nem szabad sérülnie. A LinkedIn rendszerét ugyanis a megelőző időszakban többnyire elkerülték a nagyobb horderejű támadások, de mihelyt a kiberbűnözés talált egy biztonsági rést, azonnal könyörtelenül ki is használta azt.

Úgy tűnik a Facebook mások eseteiből is próbál tanulni, hiszen jelezte, hogy mostantól nagyobb figyelmet fog fordítani a felhasználók biztonságtudatosságának fokozására. Ennek keretében egyre gyakrabban fordul majd elő, hogy egy-egy profiloldalon biztonsági tanácsok jelennek meg, illetve egy védelmi tippeket tartalmazó weboldalra invitáló üzenet ékelődik be a felhasználók weblapjába. A Facebook üzemeltetői érzik, hogy nemcsak a technológiai védelemre, illetve az infrastruktúrájuk megóvására kell hangsúlyt helyezniük, hanem a felhasználók tájékoztatására is, hiszen csak a közösségépítő tagjainak közreműködésével lehet kellő hatékonysággal elkerülni a nemkívánatos események bekövetkezését.

 

A Facebook által létrehozott biztonsági oldal nagyon alapvető, ugyanakkor annál lényegesebb kockázatokra hívja fel a figyelmet. Így például hangsúlyozza, hogy senki ne használjon olyan jelszót a Facebookon, amelyet más szolgáltatások esetében is alkalmaz, és különösen ne válasszon senki olyan jelszót, amely a profiljában szereplő e-mail címhez tartozó postafiók esetében is működőképes. Ezzel ugyanis a jelszavak illetéktelen kezekbe való kerülésekor a kockázatok némileg mérsékelhetők. A Facebook azt is szeretné elérni, hogy a jelszó-emlékeztető funkcióhoz a felhasználók a mobiljukat vegyék igénybe, vagyis a telefonjaikra kérjék az elfelejtett jelszavuk módosításához szükséges információkat, amivel szintén megakadályozhatók különféle visszaélések. A közösségépítő biztonsági szakemberei külön kiemelték az egyre szaporodó online csalások veszélyeit. Ezek közé tartoznak az adathalászok tevékenységei, akik gyakran ajándékokkal, ingyenes repülőjegyekkel vagy jelentős kedvezményekkel kecsegtetik a felhasználókat.

A Facebook kezdeményezése mindenképpen figyelemreméltó és üdvözlendő, azonban meg kell említeni, hogy a biztonsági tippek jelenleg azért még korántsem teljes körűen fedik le a kockázati tényezőket. Érdekes módon a Facebook kevés olyan javaslattal szolgál, amelyek a közösségépítőn keresztül terjedő kártékony programok elleni védekezést segítenék. Pedig az ilyen típusú malware-ek egyre gyakrabban használják ki azt, hogy megtévesztő módon összeállított, spammelt üzenetekben szereplő hivatkozásokra a felhasználók meglehetősen gyakran kattintanak. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a kártékony kódok, tartalmak kiszűrése érdekében a Facebook már régebb óta együttműködik különböző biztonsági cégekkel, sőt az ez irányú biztonsági kezdeményezését éppen a múlt hónapban terjesztette ki, aminek révén a Facebook felhasználók különféle védelmi alkalmazásokhoz juthatnak hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.