Eltér a fiatalokétól az idősek bélflórája

Betegszoba.hu

2012. augusztus 2., csütörtök 07:26

A szervezetünkben lévő baktériumok és gombák milliárdjai jelentős különbséget mutatnak személyenként, illetve attól függően, hogy a test melyik részén élnek. Egy friss kutatásból kiderül: a kor és az életkörülmények is differenciáló tényezőnek minősülnek.

Korábbi eredmények nyomán világossá vált, hogy még az egészséges fiatal felnőttek szervezetének mikroorganizmusai is elképesztő eltéréseket mutatnak. Egy 242 fő bevonásával végzett vizsgálat - amelynél még az ínybetegség is kizáró ok volt - rámutatott, hogy aligha létezik egymáshoz két hasonló flórájú test.

Köztudott, hogy az idősek esetében kevésbé stabil és nem annyira változatos flóráról beszélhetünk, valamint a korral beálló változás mértéke szintén egyénfüggő. A bélrendszer tranzitideje megnő, tehát a táplálék áthaladása lassul, továbbá kevesebb folyadék termelődik az emésztőrendszerben, ami a lebontást segítené.

A Nature című folyóirat aktuális számában közölt beszámoló a 64 éven felüliek bélflóráját vette górcső alá. Paul W. O’Toole, az írországi Cork Egytem munkatársa kollégáival együtt 178, különböző körülmények között élő idős embert vizsgált meg. Egyesek saját lakásban, mások nyugdíjasotthonban éltek, de kórházi kezelés alatt állók is akadtak közöttük. Az orvosok elsősorban arra fektettek hangsúlyt, hogy föltárják az étrend és az emésztőrendszeri betegségek közötti összefüggéseket. Ezért részletes étkezési naplót kértek a résztvevőktől, valamint rögzítették fizikai és mentális egészségi állapotukat, továbbá az immunrendszerükét is. A 78 éves átlagéletkorú minta egyetlen tagja sem szedett antibiotikumot a felmérés idején.

Az eredményekből többek között kiderült, hogy az otthonban lakók bélflórája a Bacteroides törzsből mutatott magasabb arányt, míg a többieké inkább az úgynevezett firmikut baktériumokból. A hosszú távú ellátásban részesülők szervezetében kevésbé volt változatos a flóra. Bebizonyosodott, hogy az egészséges, sokszínű, szénhidrátban dús étkezés gazdagabb baktérium- és gombavilágot biztosít. Az otthonban gondozottak székletében kevesebb butirátot találtak - ezt a vegyületet szintén a bélflóra állítja elő -, s ők többször mutatták bélgyulladás jeleit, mint máshol élő társaik.

”Az étrend és a mikroorganizmusok közötti összefüggés feltárását megkezdtük, így lehetőség nyílik az egészségesebb időskorra” - foglalták össze a szerzők, akik speciálisan összeállított táplálék-kiegészítőt javasolnak a hiányos bélflórájú nyugdíjasok számára.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.