Fogyás után alkoholgondok?

Betegszoba.hu

2012. július 1., vasárnap 11:56

Egy friss tanulmány szerint, több mint egy évvel az után, hogy valaki fogyasztó műtéten esik át, nagyobb az esélye annak, hogy az illetőnek alkoholproblémái lesznek. Noha az ok-okozati összefüggésre mindeddig nem derült fény, azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a súlyveszteség következtében gyorsabban szívódik fel az alkohol a szervezetben, aminek következtében már kevesebb ital is megárthat.

A tanulmány szerzője, Wendy King, a Pittsburgh Egyetem epidemiológusa munkatársaival 2458 beteget követett nyomon fogyasztóműtétük előtt és után. Az átlagosan 47 éves betegek (79 százalékban nők és 87 százalékban fehérek) műtéteire 2006 és 2011 között került sor. A műtét után egy évvel az alkoholgondokkal küzdő betegek száma még nem változott a kezdeti hét százalékhoz képest, ám két év elteltével ez az szám már tíz százalékra nőtt.

Az alkoholgondok inkább a fiatalabbakra és a férfiakra voltak jellemzőek, illetve azokra, akik dohányoztak is. A gyomor bypass műtéten átesetteknél nagyobb arányban történt mindez, mivel esetükben az egész emésztőrendszer anatómiája megváltozik, aminek következtében másképp szívódik fel az elfogyasztott alkohol. King szerint azonban más okok is állhatnak a háttérben, például előfordulhat, hogy a betegnek elege lesz a szigorú előírásokból, melyek megszabják, mit ehet, mit ihat, de az is lehet, hogy egyszerűen a fogyás következtében megváltoznak az illető társas szokásai és többet jár el inni a barátaival.

A fentiek ellenére még mindig ez a fajta műtéti eljárás a legjobb és legbiztonságosabb megoldás a súlyosan elhízottak esetében, és semmi esetre sem jelenthető ki, hogy a fogyasztó műtétek hatására az emberek alkoholistává válnának.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association című lapban jelent meg.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.