Gyengébben teljesítenek a túlsúlyos gyerekek

Betegszoba.hu

2012. szeptember 12., szerda 14:38, frissítve: szerda 16:47

A túlsúlyos gyerekek többször kínlódnak az iskolában, mert testalkatuk mentális képességeiket is befolyásolhatja. A kutatásból az is kiderült, hogy fiziológiás elváltozások is kimutathatók náluk, például magas vérnyomás, magas koleszterinszint és inzulinrezisztencia, ráadásul a jegyeik is rosszabbak. A kutatók szerint felfedezésük igen fontos: ismét kihangsúlyozták, hogy a gyermekkori túlsúlyt nem szabad elbagatellizálni.

A New York Egyetem kutatói 49, metabolikus szindrómában szenvedő gyereket vizsgáltak, melyről a Pediatrics online kiadása számolt be. A metabolikus szindróma egy tünetegyüttes, az elhízással kapcsolatos több problémát gyűjti magába, mint amilyen a nagy derékkörfogat, az alacsony jó koleszterinszint, a magas vérzsírszint, és a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként számon tartott inzulinrezisztencia. Korábbi kutatások már utaltak rá, hogy a hasonló tünetekkel küzdő felnőttek körében is kimutatható a gondolkodási képességek deficitje, de gyerekeknél most igazolták első ízben. Kiderült, hogy az anyagcseregondok már néhány éven belül agyi komplikációkhoz vezetnek.

A kutatás vezetője, dr. Antonio Convit pszichiáterprofesszor 49, metabolikus szindrómával diagnosztizált iskolás adatait vetette össze 62 egészségesével, standard vizsgálatok, vérvétel és agyi képalkotó módszer segítségével. A metabolikus szindrómás gyerekek jelentősen rosszabbul teljesítettek matematikából és olvasásból, figyelmük kisebb terjedelműnek bizonyult és kevésbé voltak rugalmasak mentálisan. Általános intelligenciahányadosuk is kevesebb ponton alakult, de az emlékezet terén nem jelentkeztek változások. Eltéréseket mutattak ki az agy struktúrájában és térfogatában is. A beteg gyerekek kisebb hippokampusszal rendelkeztek, mely fontos szerepet játszik a tanulásban és az új ismeretek felidézésében.

A gyerekek mind hasonló társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkeztek, azonos korúak voltak, ugyanabba az évfolyamba jártak. „A metabolikus szindrómában szenvedő gyerekeknek hosszabb ideig tartott megoldani a feladatokat, gyengébb eredményeket is értek el olvasásból és matematikából. Ezek az eredmények azt sejtetik, hogy elmaradnak az iskolai teljesítmény szempontjából igen fontos területeken” – foglalta össze dr. Convit. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy az állapot visszafordítható-e jelentős fogyással. „Az üzenet az, hogy már maga az elhízás ténye hatással van az agyműködésre. A súlyproblémákkal küzdő, metabolikus szindrómára hajlamos gyerekek osztályzatai rosszabbak lehetnek, ami hosszú távon érintheti az iskolai teljesítményüket. Ezek a gyerekek nem jönnek a kórházba, nem tekintik őket betegnek, ezért lenne nagyon fontos, hogy komolyan vegyék a gyermekek testsúlyát és azt, hogy mennyit mozognak” – összegezte a kutató.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.