Keményebbnek látszanak a kopasz férfiak

Betegszoba.hu

2012. augusztus 9., csütörtök 14:51

Dr. Albert Mannes a harmincas évei végén úgy döntött, hogy leborotválja ritkuló tincseit. Aztán különös dologra lett figyelmes: ”Az idegenek tiszteletteljesebben kezdtek viselkedni velem szemben” - magyarázta, s kutatást kezdett a témában.

”Érdekelt, hogy egyedi-e a tapasztalatom, vagy más tar koponyájúakkal is előfordul ilyesmi” - fogalmazta meg a vizsgálat alapkérdését. A Pennsylvaniai Egyetemen végzett felmérés eredményei a Social Psychological and Personality Science című szakfolyóiratban jelentek meg. Három kísérlet történt arra vonatkozóan, hogy az emberek miként észlelik kopasz társaikat. Mindegyiknél kiderült, hogy haj nélküli kobakot a dominancia jeleként értelmezik, magyarán tulajdonosaikat több tisztelettel közelítik meg.

Az első mintában 59 hallgató tekintette meg 25 férfi fotóját, akik közül tíz kopasz volt, a többiek pedig változatos frizurát viseltek. A tar fő látványa erőt, befolyást és tekintélyt sugallt a beszámolók alapján.A második tesztnél 344 felnőttnek négy úr képeit mutatták meg, mindegyikükről kettőt: az egyiken igazi hajukkal ábrázolták őket, míg a másikon digitális beavatkozással kopasszá varázsolták őket. Utóbbi változatok férfiasabbnak és határozottabbnak tűntek az alanyok szerint. Sőt, a tar fotók alapján 2,5 centiméterrel magasabbnak és 13 százalékkal erősebbnek képzelték a megjelenített személyeket. Ugyanakkor a kopaszság alacsonyabb vonzerőt és csaknem négy évvel idősebbnek becsült kort eredményezett.

Dr. Mannes háromféle magyarázattal szolgál a jelenségre. Az egyik a sztereotípiákon alapul. ”A borotvált fej férfias foglalkozásokhoz köthető az amerikai kultúrában, például a katonasághoz, a végrehajtó hatalomhoz és a sporthoz” - mondja. A második elképzelés szerint a kopaszság egyfajta hagyományellenesség, és aki a többség ellenében cselekszik, erősebbnek hat. Végül pedig elképzelhető, hogy mivel a társadalom szemében a haj esztétikai értéket képvisel, önbizalmat kíván az attól való megválás.

A harmadik kísérletben nem használtak fotókat. Ötszáz felnőtt számolt be arról, hogy milyennek képzeli el ugyanazt a szavakkal körülírt férfit, akinek csak a hajviseletére vonatkozóan hangzott el eltérés. A minta egy részének dús, másoknak ritkuló hajjal vagy kopaszon vázolták föl az illetőt. Utóbbi verzióhoz többnyire dominanciát, férfiasságot, vezetői hajlamot és erőt társítottak a megkérdezettek, dús hajú ”alteregójához” vonzerőt és egy kicsivel több magabiztosságot. A ritka frizurájú úriembert vélték a legkevésbé normaszegőnek.

”A kopaszodó férfiaknak tanácsolom, hogy ne harcoljanak a természettel, inkább próbálják ki a borotvált fejbőrt” - zárta Dr. Mannes.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.