Korai műtéttel jobban kezelhető a szívbelhártya-gyulladás

Betegszoba.hu

2012. július 3., kedd 14:40

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az endokarditisz, a szívbelhártya-gyulladás egy bizonyos előrehaladott formája sokkal hatékonyabban gyógyítható korai műtéttel, mint antibiotikumos kezeléssel.

A szívbelhártya-gyulladás, azaz a fertőzéses, vagy bakteriális endokarditisz a szív belső felszínét alkotó endokardiumnak a kórokozók által okozott gyulladásos elváltozása. A kórkép jellegzetessége, hogy a szívbelhártyán, elsősorban pedig a szívbillentyűkön felrakódás, úgynevezett vegetáció alakul ki, mely vérlemezkékből, fibrinből, véralvadékból, illetve a kórokozókból áll. A vegetáció leszakadt részei más szervekben okoznak elváltozást, a billentyűk károsodása pedig negatívan befolyásolja a szív normális működését, az agyba kerülve pedig akár stroke-ot is okozhat. Kezelés nélkül a betegség halállal végződik.

A kutatás során összesen 80 endokarditiszes páciens adatait értékelték, a résztvevők átlagos életkora 47 év volt, és mindannyian a betegség előrehaladott fázisában voltak. Közülük 37 résztvevő esetében a betegség diagnosztizálását követő 48 órán belül korai műtétet végeztek, 39 páciens esetében viszont hagyományos antibiotikumos terápiát alkalmaztak az orvosok. A gyógyszeresen kezelt csoport tagjai közül harminc résztvevőt utólag megoperáltak.

Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy a korai műtéti beavatkozás jelentős mértékben lecsökkentette a vérrögök kialakulásának kockázatát, miközben nem növelte meg a kórházi halálozás rizikóját. 6 hónappal később a korai műtéten átesett csoport tagjai között mindössze 3%-os volt a betegség újra előfordulásának aránya, míg az antibiotikummal kezelt páciensek között ez arány csaknem 28%-os volt, nyilatkozta Dr. Duk-Hyun Kang, a szöuli Ulsan Egyetem orvosi karának kardiológusa.   

A fertőzéses szívbelhártya-gyulladásos páciensek többségét antibiotikummal szokták kezelni, ugyanis a gyulladás enyhébb formáinak esetében a gyógyszeres kezelés is elegendő, de a súlyosabb esetekben, illetve, ha az antibiotikumos terápia nem bizonyul hatásosnak, akkor minél előbb érdemes elvégezni a műtétet, mondta Dr. Stephen Green, a New York-i Északi-parti Egyetem vezető kardiológusa.

A nemzetközi tanulmány részletei a New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóirat június 28-i számában jelentek meg.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.