Mozgásra ösztönöz a lépésszámláló

Betegszoba.hu

2012. augusztus 6., hétfő 12:46, frissítve: hétfő 12:49

A legfrissebb felmérési adatok szerint a lépésszámláló viselése megduplázhatja a gyaloglással töltött időt.

Sokan mondják, hogy többet kéne gyalogolniuk és edzeniük, de a tettek mezejére csak nagyon kevesen lépnek. Egy 300 új-zélandi nyugdíjas részvételével készült felmérés tanúsága szerint azonban már nagyon kevés is elég ahhoz, hogy testmozgásra bírjuk magunkat.

”A lépésszámláló viselése arra ösztönzi az időseket, hogy aktívabbak legyenek és többet mozogjanak” - nyilatkozta Gregory Kolt, a Nyugat-Sydney Egyetem Egészségtudományi Karának vezetője. ”Ezek az eszközök segítenek ellenőrizni a napi mozgásmennyiséget és elérni a saját magunk által felállított célokat.”

A mostani felmérés során a kutatók összesen 330, rendszeres testmozgást nem végző 65 éven felülit vizsgáltak meg. A vizsgálatok kezdetén, 2006-ban minden résztvevő egészségi állapota megengedte az olyan könnyű testmozgást, mint a séta.

A résztvevőket két csoportra osztották a szakértők: az első csoport tagjai lépésszámlálóval ellenőrizhették napi mozgásmennyiségüket, a többiek azonban nem kaptak semmilyen eszközt. Ezek után megkérték az időseket, hogy az új-zélandi egészségügyi testmozgással kapcsolatos irányelveket követve napi 30 perc könnyű testmozgást végezzenek. A résztvevőket orvosaik és a rendszeresen telefonáló tanácsadók is tájékoztatták a rendszeres séta jótékony hatásairól.

Egy év alatt mind a két csoport tagjai között jelentősen nőtt a testmozgással töltött órák száma, a lépésszámlálóval rendelkező idősek azonban majdnem kétszer annyit mozogtak, mint azok, akiknek nem volt lépésszámlálójuk. A lépésszámlálós csoportban a heti mozgásmennyiség 50 percre nőtt, míg a másik csoportban csak heti 28 percet mozogtak a résztvevők.

Bár egyik csoport tagjainál sem történt jelentős változás a testsúly és a testtömegindex tekintetében, a vérnyomás-értékek mindenkinél javultak. Hogyan ösztönöznek testmozgásra a lépésszámlálók? Kolt szerint segítik nyomon követni a napi rutinmozgásokat és ezzel ösztönöznek a kitűzött cél elérésére.

Mivel a lépésszámlálók rendkívül olcsóak, közegészségügyi célokra is alkalmasak. ”A lépésszámláló alkalmazása minimális erőfeszítést igényel, költséghatékony - ezáltal nem terheli az egészségügyi rendszert - és segít az időseknek az egészséges életmód szabályainak betartásában” - mondta ifjabb David Bassett, az Elhízási Kutatóközpont igazgatóhelyettese és a Tennessee Egyetem kineziológiai, rekreációs és sporttudományi tanszékének munkatársa.

A kutatás részletes leírása az Annals of Family Medicine című szaklap legfrissebb számában olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.