Nem csökkentik a teherbeesés esélyét a hüvelysíkosítók

Betegszoba.hu

2012. július 20., péntek 14:42, frissítve: péntek 14:54

Egy tanulmány, amely a gyermekáldásra váró párokat vette górcső alá, nem talált különbséget a síkosítót használók és mellőzők között a megtermékenyülés esélyét illetően.

Korábbi lombikvizsgálatok szerint a síkosítók akadályozhatják a spermiumokat a haladásban, sőt akár kárt tehetnek azok kromoszómáiban is. ”Egyes orvosi ajánlások szerint a babára vágyó pároknak nem szabad ilyen készítményeket használniuk, mert mérgezhetik a hímivarsejteket és csökkenthetik a teherbe esés veszélyét” - mondta a jelen kutatást vezető Dr. Anna Steiner, az egyesült államokbeli Észak-Karolina Egyetem szakértője, aki hozzátette: ő és kollégái az elsők, akik természetes körülmények között vizsgálódnak a témában.

Becslések szerint az amerikai nők 62 százaléka használt már síkosítót szexuális aktus során, negyedük pedig rendszeresen teszi. Fény derült korábban arra is, hogy a családalapítást tervező párok nagyobb valószínűséggel vesznek igénybe ilyen jellegű segítséget a hüvelyszárazság leküzdésére.

Az Észak-Karolina Egyetem felméréséhez 2008 és 2010 között történt az adatgyűjtés, 30 és 44 év közötti nők bevonásával. Mind a 175-en a próbálkozás korai fázisában voltak, s fél éven át naplót vezettek a közösülésekről, illetve a síkosító használatának tényéről vagy hiányáról. A kutatók gyakori használóként határozták meg azokat, akik az esetek legalább felénél a zseléhez nyúltak, a többiek alkalmankénti használónak számítottak.

Az eredmények alapján a gyakori használónak minősített 14 százaléknál éppen olyan arányban történt megtermékenyülés, mint a többieknél. Az összes résztvevő 63 százaléka esett teherbe hat hónapon belül. Ezt az arányt a síkosítót alkalmazók 73 százaléka és a mellőzők 68 százaléka alkotta. Dr. Steiner és csapata a peteérés körüli időszakra külön hangsúlyt fektetett a síkosító hatásainak föltérképezésében, de itt sem mutatkozott különbség, hiszen a használók ugyanolyan arányban estek teherbe legtermékenyebb napjaik valamelyikén, mint a többiek - bár tény, hogy ebben az időszakban még a rendszeres alkalmazók is ritkábban nyúltak a készítményhez, mert a hüvelyszárazság olyankor ritkább. A síkosítót előnyben részesítők méhnyaknyákjában egyébként semmilyen változást nem észleltek.

Bár maga Dr. Steiner is kiemelte a további vizsgálatok szükségességét, Dr. Agarwal Ashok, az ohiói Cleveland Klinika orvosa óvatosságra intett. ”A családtervezési szakemberek szerint az utódra vágyó pároknak mindent meg kell tenniük a megtermékenyülés érdekében. Csak olyan síkosítót szabadna tehát használniuk, ami laboratóriumi körülmények között sem károsítja a spermiumokat” - figyelmeztetett Dr. Ashok, aki szerint az Egyesült Államokban legnépszerűbb márkák egy kivételével mind akadályozhatják a teherbe esést, hiszen pH-értékük távoli az emberi testétől.

”A vészjósló eredmények lombikban történő megtermékenyülésre vonatkoznak. Mi biztató adatokat találtunk azokra nézve, akik síkosítót használnak és természetes módszerrel szeretnének teherbe esni” - zárta Dr. Steiner.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.