Növényi kivonattal a mértéktelen vedelés ellen

Betegszoba.hu

2012. május 22., kedd 13:29, frissítve: kedd 13:33

A McLean Kórház és a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának szakértői szerint a kudzu nevű kínai gyógynövényből nyert kivonat segíthet csökkenteni az alkohol iránti vágyat, így a rohamszerűen jelentkező vedelési ingert is.

”Vizsgálataink további bizonyítékot jelentenek arra nézve, hogy a kudzu gyökér valóban csökkenti az alkoholfogyasztást, mindenféle káros mellékhatás nélkül” - nyilatkozta Dr. David Penetar, a McLean Kórház Viselkedés-Pszichofarmakológiai Kutatólaboratóriumának munkatársa. ”Bár további kutatások szükségesek a témában, lehetséges, hogy az alkoholfüggőség elleni kezelés szerves része lesz a jövőben a kudzu gyökér.”

A szakértők a kudzu gyökér egyik fő alkotóelemének, a pueranin nevű izoflavonnak a hatásait vizsgálták meg egy szimulált délutáni iszogatás keretein belül, hogy kiderüljön, mennyire csökkenti az alkohol iránti vágyat a kudzu kivonat. Dr. Penetar szerint azért választották a pueranint, mert Kínában már évek óta biztonságosan és nagy hatékonysággal alkalmazzák különböző szívbetegségek kezelésében, akár injekciós formában is. A pueranin a kudzu egyik legkevésbé potens hatóanyaga, így szinte nincs is mellékhatása, valamint nők számára is biztonságos, mivel nincs hatással az ösztrogén kiválasztására.

Dr. Penetar és kollegái 10, a 20-as éveikben járó, rendszeresen alkoholt fogyasztó fiatal részvételével tesztelték a növényi kivonat hatékonyságát: egy kis szobát rendeztek be televízióval, DVD lejátszóval, kényelmes székekkel és más, egy baráti összejövetelhez szükséges kellékkel, többek között egy alkoholos és alkoholmentes italokkal teli hűtővel.

A kutatás első, 90 perces részében a résztvevők mindegyike annyi sört fogyaszthatott a hűtőből, amennyit akart (maximum hatot). Ezek után egy hétig, naponta egyszer vagy pueranint, vagy placebót kellett szedniük, majd újra egy 90 perces iszogatós rész következett. Ezt követően két héttel később ismét egy ivós összejövetelen kellett részt venni, hogy kiderüljön, visszaálltak-e az eredeti, az első vizsgálat alatt tapasztalt alkoholfogyasztási szokások. Ezek után minden, korábban placebót szedett résztvevő pueranint kapott, majd visszatért az utolsó, negyedik 90 perces ivászatra.

Az eredmények szerint a pueranint szedett résztvevők jelentősen kevesebb sört fogyasztottak - az átlagos három és félhez képest csak 2,4 sörnek megfelelő mennyiséget.

”Ez a szimulációs helyzet kiváló lehetőséget biztosított volna a vedelésre, a pueranin hatására azonban a résztvevők nemcsak kevesebbet ittak, de lassabban és kisebb kortyokkal fogyasztották el italaikat - nyilatkozta Dr. Penetar - Ez persze nem jelenti azt, hogy a pueranintól majd mindenki leszokik az ivásról, de az biztos, hogy a szer csökkenti az elfogyasztott mennyiséget.”

A kutatás részletes leírása a Drug and Alcohol Dependence című szaklapban olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.