Összefügg a cukorbetegség az éhínséggel

Betegszoba.hu

2013. március 19., kedd 13:14

A legújabb kutatási eredmények szerint a huszadik században a nagyobb éhínségek idején születettek körében magasabb a diabétesz előfordulási aránya.

Stefan Thurner, a Santa Fe Intézet külsős munkatársa kollégái segítségével és egy 8 milliós osztrák orvosi adatbázist felhasználva az 1917 és 2007 között születettek körében vizsgálta meg a cukorbetegség előfordulási arányát. 2006-ban és 2007-ben a vizsgáltak közül 325 ezren részesültek diabéteszkezelésben.

Az eredmények szerint Ausztria bizonyos területein duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulása azoknál, akik a három nagyobb éhínséggel járó időszakban születettek. Ezzel szemben a kiemelten veszélyeztetett régiókhoz képest a diabétesz előfordulása szinte jelentéktelen volt az éhínség által kevésbé érintett területeken.

A tudósok szerint az éhínség idején születettek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegség szempontjából, ami egyértelműen bizonyítja a magzati és kora csecsemőkori megfelelő táplálkozás fontosságát.

Thurner professzor, aki a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársa, a Proceeding of the National Academy of Sciences című tudományos lapban publikálta kutatási eredményeit.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.