Összefügg a cukorbetegség az éhínséggel

2013. március 19., kedd 13:14

A legújabb kutatási eredmények szerint a huszadik században a nagyobb éhínségek idején születettek körében magasabb a diabétesz előfordulási aránya.

Stefan Thurner, a Santa Fe Intézet külsős munkatársa kollégái segítségével és egy 8 milliós osztrák orvosi adatbázist felhasználva az 1917 és 2007 között születettek körében vizsgálta meg a cukorbetegség előfordulási arányát. 2006-ban és 2007-ben a vizsgáltak közül 325 ezren részesültek diabéteszkezelésben.

Az eredmények szerint Ausztria bizonyos területein duplájára emelkedett a cukorbetegség előfordulása azoknál, akik a három nagyobb éhínséggel járó időszakban születettek. Ezzel szemben a kiemelten veszélyeztetett régiókhoz képest a diabétesz előfordulása szinte jelentéktelen volt az éhínség által kevésbé érintett területeken.

A tudósok szerint az éhínség idején születettek fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegség szempontjából, ami egyértelműen bizonyítja a magzati és kora csecsemőkori megfelelő táplálkozás fontosságát.

Thurner professzor, aki a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársa, a Proceeding of the National Academy of Sciences című tudományos lapban publikálta kutatási eredményeit.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.